Анди Флечър от Depeche Mode

Радио FM+ даде възможност на една от нашите слушателки - Гери Желева да се срещне с Анди Флечър от групата Depeche Mode. Той гостува за трети път в България за "New Wave Revival Part 1" - парти, което се състоя на 17-ти ноември, в столичния Парти център "4км". Евелина Павлова бе единствената, която взе интервю от него!

Евелина ПАВЛОВА: Здравей! Радвам се да те чуя и преди всичко искам да ти благодаря за това, че се съгласи да дадеш това интервю. Поради две причини – първата е, че аз съм твой голям почитател и втората е, че аз също съм DJ. Затова имам две причини да се вълнувам за това интервю. Ти си бил много пъти в България. Всъщност 3 пъти, но може би вече се чувстваш като у дома си тук?
А.Ф.: Ами мисля, че групата Depeche Mode се чувства у дома си на много места. Много сме щастливи, че имаме фенове по целия свят. Да, аз обичам да идвам в България. Обичам да посещавам и много други места по света, където групата също се чувства у дома си.

Евелина: Надвам се, че това включва и българската публика. Това ли е една от причините да си отново тук сега?

А.Ф.: Имах две DJ шоута във Варна и Бургас и си прекарах много добре. Много добре се разбирам с промоутърите. Затова се съгласих да дойда до София като DJ. Всичко тук е много добре.

Евелина: Аз работя за Радио FM + като Програмен директор и DJ. Ние сме медийни партньори на това събитие и ще дадем най-доброто от себе си да привлечем повече хора на това събитие. Знам, че много хора заслужават този шанс.
А.Ф.: Знаете ли, аз пускам различни видове музика – електронна, рок денс музика, индийска музика и т.н. Пускам такава разнообразна музика, каквато мисля, че би се харесала на всеки.

Евелина: Добре, нека сега да поговорим за шоуто утре. Каква е разликата между това да бъдеш DJ при публика от 2 000 човека и това да бъдеш поп звезда на сцената пред 100 000 човека?
А.Ф.: Не мисля, че е толкова важно колко хора са на събитието. Когато си на сцената с Depeche Mode и всички останали от екипа са около теб, се чувстваш сякаш си във футболен отбор, а когато си DJ си сам в това, което правиш. Атмосферата е съвсем различна.

Евелина: Това ли е причината да си DJ – да бъдеш насаме с музиката?
А.Ф.: Не. Това ми е като хоби. Харесва ми. Мисля, че е много важно за мен, тъй като следващата година Depeche Mode ще записва нов албум. Харесва ми да съм DJ. Слушането на много музика, избирането на парчетата, които ще пусна – всичко това по нкакъв начин ме подготвя за новия проект на Depeche Mode.

Евелина: Все още ли ти е хоби да си DJ?
А.Ф.: Да, хоби ми е. Но мисля, че с възрастта става по-трудно.

Евелина: Това е много отговорно Анди. За хората ти си Анди Флечър от Depeche Mode и не можеш да си просто DJ. Ти трябва да си най-добрия DJ.
А.Ф.: Ами мисля, че съм добър DJ. Има наистина много добри професионални DJ, а за мен това е по-скоро хоби, но мисля, че пускам добри песни и си струва да бъдеш на мое шоу.

Евелина: Както вече споменах аз съм радио DJ и прекарвам по 3 часа на ден в създаване на добри миксове от музика. Ценя подредбата на музиката и се стремя да я комбинирам по най-добрия начин.
А.Ф.: Прекарваш 3 часа на ден като DJ?

Евелина: Да, всеки ден в ефира на радиото.

А.Ф.: О, много добре!

Евелина: Разбира се, музикалните ми миксове не са като твоите, но искам да те попитам можеш ли да сравниш това чувство с нещо друго?
А.Ф.: Кое?

Евелина: Усещането да си DJ. Можеш ли да го сравниш с нещо друго?
А.Ф.: Прилича на чувството по време на концерт. Там има много адреналин и е много вълнуващо, така че мисля, че може да се сравни с това. Мисля, че просто е много приятно да представяш песни, които харесваш, които хората ще харесат и на които ще танцуват.

Евелина: Бих искала да пусна Personal Jesus сега. Коя песен според теб ще е подходящо да пусна след Personal Jesus, така че да се получи добър микс?
А.Ф.: Може би World in my eyes.

Евелина: Ок. Благодаря ти. Ще пробвам това утре. Имаш ли нещо против да те попитам няколко въпроса за Depeche Mode?
А.Ф.: Ами трябва да тръгвам скоро, но питай.

Евелина: Имах особено усещане, когато разбрах, че Depeche Mode започва като училищна банда. Аз не вярвам, че това е просто съвпадение. Мисля, че просто срещаш подходящия човек на подходщото място. Вярваш ли в съдбата?
А.Ф.: Да, вярвам в съдбата. Може би това, че ходихме в едно и също училище, където имаше много креативни хора, е нещо такова. Но от друга страна ние работихме много здраво като група, така че може да се каже, че вида на Depeche Mode днес е резултат не само на съдбата, но и на много работа.

Евелина: Това като че ли е чудо?
А.Ф.: Да, чудо е. Мислиш си, че може да си известен няколко години и да направиш няколко хита, ако имаш голям късмет. А да си известен цели 25 години е удивително.

Евелина: Наистина е чудесно, че сте започнали като училищна банда. Това най-хубавия, най-щастливия период от живота ти ли беше?
А.Ф.: Мисля, че беше най-вълнуващия. Да направиш първия си хит, да чуеш за пръв път твоя песен по радиото. Беше време на мечти за нас. Сега моето хоби е да бъда DJ, а тогава хобито ми беше музиката. Никога не сме очаквали да станем толкова известни.

Евелина: Не се ли чувстваш по-свободен, когато това, което правиш, не е свързано с бизнес?
А.Ф.: Мисля, че когато се отнася до музиката, за мен усещането е същото както и преди.

Евелина: Разкажи ми за първия път, когато чу ваша песен по радиото.
А.Ф.: Слушахме радио. Водещият се казваше Питър Пауъл. Той пусна нашата песен към 5 часа следобяд. Слушахме на едно много малко радио. Беше неверотно.

Евелина: Как отпразнувахте това?
А.Ф.: Веротно сме отишли в кръчма. Помня мястото и част от това което се случи после.

Евелина: Ти пътуваш много с Depeche Mode. Знам, че скоро ще записвате новия си албум в студио и след това ще имате турне. Не си ли уморен от пътуването?
А.Ф.: Да, пътуването е изморително и с възрастта става още по-изморително. Но това е нищо на фона на удивителните концерти.

Евелина: Успвате ли да разгледате местата, където сте, да се срещнете с хора, да усетите атмосферата?
А.Ф.: Понякога да, а понякога не. Мисля, че е нормално, когато си на едно място за няколко нощи. Дори при повечето концерти престоят ни е само една нощ.

Евелина: Благодаря ти. Чакаме те скоро с останалите от групата отново в София.
А.Ф.:  Благодаря и аз. Беше ми много приятно.