Stereo MCs пред Радио FM+

Ник Халам и Роб Бърч от Stereo MC’s се срещнаха часове преди концерта си в София с нашата Криси Цветкова. Те отговориха на въпросите и, и останаха очаровани от красотата и. Ние това много добре си го знаем, но ето какво ни беше убягнало, относно групата!

Как беше концертът ви в Москва? Руската публика толкова ли е горща както българската?
Роб - В Москва... Беше много добре, стана много добър концерт, а тълпата беше върха!
Ти не можеш да знаеш, нали разбираш... научили сме се да не очакваме нищо и така понякога сме супер изненадани от ентусиазма на тълпата. Там, от самото начало хората бяха много ентусиазирани... Особено когато си на място , където не ходиш много често...

Не както в България, Роб ти идваш за 4 –ти път, а Stereo Mc’s за трети....

Роб - Да, ние тук се чувстваме почти като вкъщи!

Имате свой собствен лейбъл. Познавате ли наши  музиканти и мислели сте за това да запишете някой хит за български изпълнител?
Роб - Да,  познаваме се добре с Насо Русков и сме говорили за това да влезем заедно в студиото, но май всички сме много заети с други неща. Но някой ден може и да стане.

Ник – Ние сме отворени за всичко, нали разбираш, просто трябва да чуем нещо добро един ден и да си кажем – ето едно добро нещо върху което може да поработим. Имаше период в който ние работихме повече за други артисти, но сега с нашият лейбъл ние вече можем да си позволим да правим нашата музика и да я продаваме.
Но разбира се ако чуем нещо добро ще го направим.  Все пак засега сме заети да правим нашата музика. 

Новия ви хит се казва Black gold. Какво означава това заглавие?
Роб - В началото експериментирахме върху мелодията, просто бърборехме върху нея. Написахме текста и не бяхме много сигурни точно какво означава.
Когато го завършихме обаче , ми се струва, че  смисълът е,  че в живота често стават неща , които те завеждат някъде на  ръба между живота и смъртта.  И ако преживееш нещо подобно ти напълно започваш да цениш живота. Колкото по близо си до смъртта , толкова по – близо си и до живота. Разбираш ли това?
Това е смисълът на думите “black gold” – да намериш благодарността в себе си, към подаръка Живот.

Това звучи хубаво.. Но нека да преминем към нещо друго. Интелесувате ли се от политика?
Ник - Да..

Как ви се струва новия американски президент?
Да, да страхотен е! Даже невероятен!

Какво ще кажете за световната икономеческа криза? Засяга ли музикалния бизнес по някакъв начин?
Ник -  Аз си мисля , че тази криза наистина е продукт на това , което е Америка през последните 10 години. Не е ли така?
 И ако се върнем пак на въпросът за Обама, да се надяваме, че той  показва това..., че съзнанието на хората се променя и те ще променят начина си на живот.
А това засяга и музикалния бизнес.  През последните 4 -5 години Интернет промени всичко. По – добър начин, мисля. ..Направи големите корпорации по – слаби, наистина..., въпреки, че те все още са доста богати.
Има много хора, които правят музика чрез Интернет и вече има начини да се плаща на тези музиканти. Мисля си, че вече е постигнат баланс. Мрежата позволява много повече експерименти и помага на хората да направят много повече неща с музиката си, така че смятам че Интернет е нещо добро за музикалната индустрия. Все пак смятам, че звукозаписните компании дерат парите на хората още от времето на Елвис! И не само публиката, а и музикантите. Ако ние направим добри продажби, сумата която получаваме е капка в океана на това което звукозаписната компания получава.

Така сте по – независими?
Да се надяваме, че ще постигнем баланса в наша полза. Нали разбирате, музикантите винаги ще сме тук.  И дори и на края на света , хората пак ще искат да правят музика и да слушат музика!
Какво е най – важното за вас? Да правите музика, семейството или това да работите заедно? След почти 20 години заедно на сцената, успявате ли още да се изненадвате взаимно?
Роб – Знаете ли всичко това е важно. То е сякаш готвиш нещо, всяка съставка – малка или голяма е важна. Ястието няма да е същото без нея. Имаш нужда от всичко, нали разбираш...

Да бъдеш щастлив, вероятно....
Да, наистина, ако нещо не е на мястото си няма да има баланс.
Ник – Да, това е живота.  Ние се познаваме от 7 годишни, преживяли сме толкова много неща заедно, сега гледаме децата си, заедно и това наистина е изумително нещо!

Вие ще гостувате на популярно телевизионно шоу в България. Вие гледате ли подобни неща? Напоследък у нас са много модни риалити форматите.
Ник – Да , моята тъща много ги харесва! Особено тези с танците.
Да, с танци, пеене или пък просто Биг Брадър....
Нали разбираш, това е част от желанието да бъдеш известен без да правиш нещо съществено, точно както в Биг Брадър. Но все пак, си мисля, че тези с танците са си чисто забавление.  Нещото, което аз мразя са музикалните формати, защото за мен част от спада в музикалния бизнес е много свързан точно с тях. В тях основното, което се прави е реклама на отделния човек, а после когато чуеш неговия запис се оказва , че той съвсем не е на ниво. Продуцентите смятат, че след като шоуто се гледа от милиони хора, те след това трябва да  купят и албума на артиста. Смятам, че това е доста цинично, след като те вече са спечелили купища пари от телевизионното шоу.

Какво ще кажете за радото. Радио FM+ е ваш голям фен:
Да и ние сме фенове на радиото, то е важен фактор за разпространението на музиката. Така и трябва да бъде, за да могат хората лестно да се ориентират.
 
Ник –Надяваме се да видим много хора довечера на нашето шоу, а след това и на афтър партито на Роб, който ще е диджей.
Дано харата да имат сила след концертът ни , за да могат да проверят как е Роб в клуб Ескейп.
Роб- забавлявайте се хора!

Радио FМ + прави кампания за безопастно шофиране, която се казва Не карай пил! Кажете нещо на хората които искат да пийнат и после да седнат зад волана.
Ник – Хванете такси, карайте колело или пък хванете автобуса, не е ли ясно? Защо трябва да рискувате да убиете някой или себе си.
Чух за случай, в които група от 6 деца играели навън и някакъв , който се е качил зад волана пиян убива четири от тях. Как ли ще живее този човек до края на живота си?
Роб – Ако не сте на земята, приберете се вкъщи и забравете за колата!

Благодаря ви!