Вал Стоева: Конкурсът на BRITANICA поставя децата в обувките на любими герои

Разговаряме с Вал Стоева – един от членовете на журито в конкурса на BRITANICA "АЗ КАТО ГЕРОЙ В ЛЮБИМАТА МИ ПРИКАЗКА".
 
Вал е основател на фондация "Детски книги", чиято цел е да насърчава детското четене. Част от нейните инициативи са "Читателска щафета" и  националната награда "Бисерче вълшебно".
 
Фондация "Детски книги" и радио Melody са партньори на BRITANICA в организирането на художествената надпревара, която продължава до 9-и ноември.
 
 
Могат да участват деца от трета и четвърта група на детските градини и от първи и втори клас на училищата в цялата страна. Те трябва да нарисуват себе си като някой от героите или като измислен персонаж от любим сюжет от книжка.
 
Всички условия за участие можете да видите в сайта на конкурса: geroi.britanica-edu.org.
 
- Вал, с какво те привлече идеята за конкурса "Аз като герой в любимата ми приказка"?
 
- Хареса ми желанието на BRITANICA да насочи вниманието не само на децата, но и на родителите, към четенето. Темата на конкурса предизвиква децата да се гмурнат в любимите си истории, да помислят на кого биха искали да приличат, да проявят творчество.
За възрастните такава тема би била изключително трудна, заради усвоените стереотипи на мислене. Когато говорим за малки деца, обаче, това не представлява нищо сложно, защото въображението им работи на бързи обороти и нямат никакъв проблем да се поставят в обувките на любимия си герой.
 
Вал Стоева 
 
- Каква е ролята на книгите за възпитанието на най-малките и къде е пресечната точка между четенето и рисуването?
 
- Огромна. Децата, на които се чете, стават емоционално интелигентни, по-толерантни и се справят в училище по-нататък.
Четенето и слушането (когато родителите четат на децата си – б. р.) - да се потопиш в нечие чуждо въображение, да изследваш непознати земи, да срещнеш чудати герои - подпомагат развитието на личността. А рисуването - да излееш върху белия лист своите впечатления, означава да интерпретираш или да създаваш. И двете дейности развиват въображението – а то помага да намираш решения там, където другите виждат стени.
 
- И как родителите и учителите могат да стимулират любовта към книгите?
 
- Има семейства, в които се е запазила и се предава любовта към книгата и четенето – родители четат на децата си от раждането, водят ги в библиотеките, децата растат с книги около тях. В много случаи обаче детето може да види книжка едва при постъпване в училище. Тогава е по-трудно да се възпита любов към четенето за удоволствие. Отглеждането на грамотни и уверени хора е в ръцете на всички нас.
 
- Как според теб обучението по чужд език в детска възраст развива възприемането на книжния свят?
 
- Да се учат чужди езици е най-лесно в ранна възраст. Когато детето вече е свикнало с българския (включително чрез четенето на книги от родителите), то открива, че другите езици са врати към нови книжки, които не се срещат на родния език.
 
- Какви са книгите, които си подбрала за наградния фонд на конкурса?
 
-Те са забавни, с много илюстрации, напълно подходящи за възрастовите групи на конкурса. Спрях се както на творби от български писатели, така и на преводни издания. Вярвам, че децата ще потърсят още подобни книжки!

Свързани новини

BRITANICA обяви конкурс за рисунки

10.09.2019

BRITANICA Park Schоol отвори врати

04.09.2019

Защо да позволяваме на учениците да ...

15.09.2017

Как да владеем интереса на най-малките

10.07.2017