Киномания 2010 идва с най-доброто от европейското кино

На 12 ноември тръгва Киномания 2010. Фестивалът ще продължи до 28-ми, а в залите на НДК, Люмиер, Дом на киното и Одеон ще се завъртят 72 филма.

Европейското филмово изкуство е важна дестинация в програмата на тазгодишната панорама. Със самостоятелни секции са британското, италианското и френското кино.
Ето и акцентите: "Чарлс Дарвин: Сътворение" е създаден по книгата на Рандал Кейнис - праправнук на Чарлс Дарвин. Филмът проследява вътрешните борби на учения в търсенето на баланс между революционната теория за еволюцията и отношенията с религиозната му съпруга.На 24-ото издание на Киномания ще бъде показан носителят на награда БАФТА за дебют "Луна" на младия Дънкан Джоунс. Любопитен факт е, че режисьора е син на певеца Дейвид Бауи. Изключителната творба е с участието на Сам Рокуел и с гласа на Кевин Спейси и се приема като интелигентно фантастично приключение.

Лентата "Аз съм любовта" се откроява с участието на талантливата актриса Тилда Суинтън. Всички търсят щастието, но крият тайни и потиснати желания в семейство от висшата буржоазия в Милано, превръщайки живота му в истинска трагедия. Семейната драма "Баария” съдържа автобиографични елементи от живота на именития режисьор Джузепе Торнаторе, израснал в малко градче в Сицилия. Музикалните теми във филма са дело на Енио Мориконе.
Ирландският режисьор Шими Маркъс предлага на зрителите тийнейджърската драма "SoulBoy"за съзряването на един юноша през 70-те години, повлияно от страстта му към соул музиката и ъндърграунда.
Френският раздел в програмата включва исторически сюжет, комедиен абсурд и шпионско преследване.
Жерар Депардийо и Беноа Поелворд си поделят "самоличността" на един от най-популярните френски романисти в "Другият Дюма". Във филма се разкриват скандални истини за именития писател.
В хапливата комедия "Трофейна съпруга" на Франсоа Озон, Катрин Деньов е идеалната съпруга, хваната в капана между мъжа си - патриархален бизнесмен, и първата си любов - синдикален лидер.
Емир Кустурица, Гийом Кане, Даян Крюгер и Уилям Дефо са част от интернационалния екип на "Шпионска афера от Студената война” на режисьора Кристиан Карион.


 

Ще има филми за всички, но големите заглавия на киноманията са филмът на Карлос Саура "Фламенко", лентите на Акира Куросава, най - новия филм на Уди Алън "You will meet a tall dark stranger" и “Непобедим” на Клийнт Истууд - биографичен филм за Нелсън Мандела с Морган Фриймън и Мат Деймън в главните роли. "Ще срещнеш висок тъмен непознат” също е снабден с впечатляващ актьорски състав - сър Антъни Хопкинс, Джош Бролин, Наоми Уотс, Антонио Бандерас и Фрида Пинто от "Беднякът милионер”.
Автор и изпълнител на музиката в хита на Саура "Фламенко" от 1995 година, който е известен на киноманите, но не и на масовата публика е прочутият испански фламенко китарист Томатито. Саура признава, че когато го уволнили от Мадридския институт по кинематография през 1963 г. заради левите му убеждения, искал да стане танцьор на фламенко. Но когато показал какво може пред една танцьорка, тя чистосърдечно го посъветвала да се занимава с нещо друго. И той избрал режисурата, като излива страстта си по танците и музиката във "Фламенко", "Танго", "Кървава сватба", "Любовна магия", "Кармен" и "Саломе".

Няколко филма на японския майстор Акира Куросава ще се завъртят на киноманията по случай 100 г. от рождението му. Един от тях е "Рашомон" (1950), оказал огромно влияние върху работата на европейски и американски режисьори. Той изстрелва японеца в световния културен елит след наградата "Златен лъв" на фестивала във Венеция през 1951 г. и номинациите за "Оскар" за художник, за БАФТА и на режисьорската гилдия в САЩ.
"Ран" (1985) е друг хит на Куросава, който ще можем да видим на голям екран. В него участват около 1400 статисти и 200 коня. Облеклото и въоръжението на всеки воин е правено ръчно в продължение на две години, а самия Куросава работи по сценария десет години. Тъй като не било възможно да се събере необходимото количество животни в Япония, част от конете били внесени от САЩ.

 

Свързани новини

Фестивалът започва днес

17.11.2022

Микеле Плачидо идва на Киномания

28.10.2022

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

Нови филми от титаните на Киномания

03.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016