Навършват се 30 години от смъртта на Джон Ленън

8-ми декември и тази година ще бъде отбелязан от хилядите настоящи, а и бивши студенти. Този празник датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. От 1994 г. 8 декември е празник на студентите в България.

Днес се навършват и 30 години от смъртта на Джон Ленън.

Той  е легенда, символ на една епоха и то не само заради приноса му в музиката. Когато е прострелян с четири куршума в Ню Йорк на осми декември 1980-та година, бившият член на "Бийтълс" вече е известен не само като музикант, но и като пацифист. Всяка година почитатели на Джон Ленън се събират на осми декември в Сентрал парк, на  "Ягодови полета" кръстени на едноименната песен на "Бийтълс". На централната мозайка в него има надпис "Imagine"- един от най-големите хитове на Джон Ленън.

Преди да бъде прострелян от болния Марк Дейвид Чепмън,  Ленън се спира пред постоянната група фенове пред дома си и поставя автограф върху най-новия си  - и последен, албум Double Fantasy. Чапмън обяснил по-късно, че бил разочарован - певецът лъжел почитателите си като давал гласност на идеите за любов и мир, а в същото време печелел милиони от продажбите си. Убиецът дори не се опитва да бяга, а остава на местопрестъплението докато го арестуват.

Бившият член на "Бийтълс"  умира на 40 години, като оставя след себе си четири соло албума, седем съвместно записани със съпругата му Йоко Оно и дванадесет с легендарната ливърпулска четворка. Творческото му партньорство с Пол Маккартни е често определяно от критиците като най-успешното композиторско дуо на 20-ти век.

На девети октомври тази година Джон Ленън трябваше да навърши 70 години.