"Моят град, моят дом” с Радио FM+ и МРРБ представя: Петрич

Слушайте рубриката “Моят град, моят дом”,  всеки петък в Шоуто на Ива Дойчинова между 8 и 9ч., за да разберете повече интересна информация за подобренията в живота на всеки един от нас чрез реализираните проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. (ОПРР) на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за подобряване на градската среда и развитието на устойчиви системи за градски транспортПроектите се финансират по Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Можете да се информирате за тях и на страницата на оперативната програма: www.bgregio.eu.
 
Тази седмица Радио FM+ и Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. представят два проекта на община Петрич
 
Проект "Възстановяване и благоустрояване на градска среда“ в гр.Петрич
ДБФП BG161PO001/1.4-02/2008/014, финансиран по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №BG161PO001/1.4-02/2008 "Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007-2013
 
С реализирането на проекта беше реализирана основната цел на проекта - подобрена беше физическата и жизнената среда на територията на град Петрич като се осигури устойчива и екологична градска среда с високо качество на живот, повиши се инвестиционната привлекателност на икономическото и социално развитие на обшина Петрич.
 
Постигнати бяха следните специфични цели на проекта:
Подобри се експлотационното състояние на уличната мрежа в централната градска част и ж.к. "Самуил“ и се осигури по-добра достъпност, мобилност и безопасност на движение в кварталите.
С изграждането на подходи при пешеходните пътеки се създадоха необходимите условия за достъпност на групите в неравностойно положение чрез адаптиране на физическата среда в централаната градска част и в х.к. "Самуил“, подобриха се условията на уличната мобилност за хора с увреждания;
С обозночаване на пешеходните пътеки и поставяне на пътни знаци се повиши безопасността на децата от квартала.
С изграждането на детска и спортна площадка се създадоха условия за оползтотворяване на свободното време на децата в ж.к. "Самуил“
 
Обект 1: "Обновяване на улични пешеходни зони в централната градска част на гр.Петрич“
Извършени са строително-монтажни работи на 1 974 м улици в централна градска част.
Обновяването на улични и пешеходни зони в централната градска част на гр.Петрич включва реконструкция на тротоарите, бордюрите и зелените площи на участъци от улиците "Братя Миладинови“, "Цар Борис III”, "Яне Сандански“, "Гоце Делчев“, "Лазар Маджаров“, "Александър Стамболийски“, "Славянска“, "Над площада“, "Вардар“, "Пощенска“, "Пере Тошев“.
 
С реконструкцията са подменени разрушените тротоарни настилки и са изградени подходи за подобряване достъпа на хора с увреждания.
 
 
Обект 2: "Възстановяване, рехабилитация и благоустрояване на улична мрежа и подобряване на градска среда в ж.к. "Самуил“, град Петрич“
Извършени строително-монтажни работи на 2 725,34 м. улици в ж.к. "Самуил“
С възстановяването, рехабилитацията и благоустрояването на уличната мрежа и подобряването на градска среда в ж.к. "Самуил“, град Петрич са извършени строително-монтажни работи при спазване изискванията на проектите за отделните пътни участъци.
 
Подменени са улични бордюри, всички тротоарни настилки с циментови плочи. Направена е хоризонтална маркировка и са монтирани стандартни и рефлектиращи пътни знаци. При асфалтирането са повдигнати дъждоприемни и ревизионни шахти и са оформени пешеходни алеи в междублоковите пространства. Оформени са паркоместа и междублокови пространства, като са създадени и нови 45 броя паркоместа около детската площадка. Изгради е нова мрежа за енергоефективно и енергоспестяващо улично осветление на липсващите места.
 
 
Обект 3: "Озеленяване на градския пейзаж и изграждане на детска и спортна площадки в ж.к. "Самуил“, гр.Петрич“
С реализирането на проекта са изградени детска и спортна площадки в ж.к. "Самуил“, гр. Петрич
В детската площадка са монтирани детски съоръжения за деца от три възрастови групи. При всяка от площадките е положена ударопоглъщащи настилки. Изграден е пясъчник за деца до 3 години. Монтирани са 34 броя пейки.
 
 
На спортната площадка е изградено изгрище за баскетбол, с ограда с височина 4 м, площадка на открито с монтирана тенис-маса. Районът е оформен с изградена вертикална планировка с необходимите подходи от бетонови плочи. Монтирани са необходимия брой пейки и 3 броя беседки. Районът е озеленен с храсти и треви.
 
 
  ПРЕДИ                                                                                            СЛЕД
 
  ПРЕДИ                                                                                           СЛЕД
 
С цел продължаване на политиката за благоустрояване и подобряване на физическата среда на гр. Петрич, повишаване на качеството на живот на гражданите, и в стремежа за надграждане на постигнатото се изпълнява и втори проект, по схема "Зелена и достъпна градска среда“ на ОПРР, "Възстановяване и благоустрояване на улици, междублокови пространства и зелени площи в гр.Петрич, община Петрич“.
 
 
Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот и съответните екологични условия, както подобряването на физическата среда на градския център - Петрич  и агломерацията като част от по-широкообхватната стратегия за социално и екологично и естетическо качество. Реализацията на проекта ще подобри както жизнената среда на територията на град Петрич,така и инвестиционната привлекателност за икономическото и социално развитие на община Петрич.
 
Специфичните цели на проекта са:
Да се подобри физическата среда на гр.Петрич като център на агломерационен ареал.
Да се подобри експлоатационното състояние на уличната мрежа в централната градска част и Входен булевард  до Централен площад "Възраждане”, както и ул.”България” за осигуряване на по-добра достъпност, мобилност и безопасност при преминаване.
Да се създадат условия за интегриране на групите в неравностойно положение чрез адаптиране на физическата среда в централната градска част и кварталите, обекти на интервенция за подобряване улична мобилност за хора с увреждания.
Да се повиши безопасността и сигурността на градската среда и в частност на децата от кварталите и създаване на условия за оползотворява-не на свободното време чрез изграждане на детски  и спортни площадки.
 
Постигнати резултати: 
Възстановена, рахабилитирана и благоустроена улична мрежа на ул. “България”
Изградени пешеходни алеи – велоалеи и тротоари
Изградени пътни бетонови ивици – 572 м.л.; 
Изградени тротоари 40/40  -  6113 кв.м.
Изградени бетонови бордюри - 2379 кв.м.
Направена хоризонтална маркировка- 869,10 кв.м.
Монтирани нови стълбове за осветление - 31 броя; 
Подобрено състоянието на уличната настилка в града;
Създадени  са условия за превенция на риска (наводняване, пътно-транспортни произшествия и др.);
Създадени условия за по-добрата улична мобилност на хора в неравностойно положение;
Създадени условия за оползотворяване на свободното време на децата от града;
Подобрена достъпност, мобилност, спестено време и разходи;
Осигурени условия за безопасност на движението чрез извършената маркировка и повишена сигурността чрез подобряване на уличната осветеност;
 
Индикатори на проекта:
Индикатори за резултат за основните обекти на интервенция:
Население, облагодетелствано от обновената градска среда – 39197 души
Хора с увреждания с улеснен достъп – 2147 души
Икономия на енергия от въвеждането на енергоспестяващо улично осветление – 8,45 MW/H
Индикатори за продукт за основните обекти на интервенция
Брой квадратни метри изградени/ рехабилитирани пешеходни и велоалеи, тротоари – 8164кв.м.
Брой квадратни метри подобрена паркова среда, озеленени площи, детски площадки – 8772кв.м.
Брой квадратни метри реконструирани и рехабилитирани елементи на уличната мрежа – 38042 кв.м.
 
Рубрика "Моят град, моят дом" се излъчва по проект BG161РО001/5-01/2008/044 “Осигуряване на прозрачност на процеса по изпълнението на Оперативна програма ”Регионално развитие” 2007-2013 г. и популяризирането й чрез електронните и печатни медии”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Свързани новини

Фотоизложба "Как променихме България"

23.10.2019

"Моят град, моят дом”: Сливен

16.10.2015

"Моят град, моят дом”: Лясковец

08.10.2015

"Моят град, моят дом”: Благоевград

30.09.2015

"Моят град, моят дом”: Карнобат

24.09.2015