Симеон Симеонов е победител в "Работилница за репортери 2017"

Симеон Симеонов е големият победител в "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България", организиран от регионалния информационен портал за новини на запад от София EspressoNews и под патронажа на евродепутата Ева Майдел (Паунова).
 
Сред голяма конкуренция, материалите на единадесетокласника от СУ "Проф. д-р Асен Златаров" - Годеч, впечатлиха журито на конкурса с находчивост, креативни идеи и професионализъм. От днес той е носител на званието "Репортер на ЕspressoNews" и ще получи голямата награда, осигурена от патрона на тазгодишното издание - пътуване до Европейския парламент в Брюксел по покана на г-жа Ева Майдел.
 
Впечатлена от таланта на участниците, Ева Майдел покани в Брюксел още един от финалистите в конкурса.  Тя избра Ивайло Ивайлов от СУ "Летец Христо Топракчиев" - Божурище, който заедно със Симеон през есента ще бъдат нейни гости в европейската столица.
 
Домакин на официалната церемония по награждаване на най-добрите сред участниците в конкурса бе ПГ "Велизар Пеев"-град Своге, чиято възпитаничка - Василена Сайчева, бе победител в пилотното издание на "Работилница за репортери". Василена бе и водещ на церемонията. 
 
Симеон Симеонов не беше единственият отличен в тазгодишния конкурс. Негов първи подгласник стана Ивайло Ивайлов от СУ "Летец Христо Топракчиев" - Божурище. За втори подгласник журито определи Валерия Петкова – ученичка в 10 клас от ПГ "Велизар Пеев" - Своге, а за трети подгласник – Йоанна-Виктория Лозанова от  СУ "Летец Христо Топракчиев" - Божурище. 
 
Като най-добре представил се участник, Симеон Симеонов получава стаж в Еспресо Медия и радио FM+, както и шофьорски курс. 
 
Ивайло Ивайлов ще усвоява тънкостите на журналистиката по време на стажа си в БНТ, а Йоанна-Виктория Лозанова – в телевизия Bulgaria On Air. Валерия Петкова ще придобие умения в сферата на радио журналистиката, отново със спечеления от нея стаж в радио FM+.
 
Журито и партньорите на "Работилница за репортери" присъдиха и още много награди на финалистите от тазгодишния конкурс. 
Журналистически стажове получават още:
Стефани Ценкова - Bulgaria ON AIR
Елица Борисова - FМ + 
 
В конкурса тази година бяха определени посланици на всяка една общините на запад от София, на които представители на местната власт връчиха грамоти и парични награди. "Посланик" на Божурище е Стефани Ценкова; на Годеч – Беатрис Георгиева, Александра Александрова – Драгоман, за Костинброд - Ива Ненова, Сливница - Ния Кръстева и Елица Борисова на Своге
 
Носители на специални награди предоставени от партньорите станаха:
Христина Манолова - Куфар
Габриел Георгиев - Таблет
Симеон Симеонов, Ивайло Ивайлов - Шофьорски курс 
 
Уъркшоп и заснемане на 360-градусов видео репортаж, по сценарий на участниците предоставен от 360 Creative получиха учениците: Ивайло Ивайлов, Божурище, Симеон Симеонов – Годеч, Александра Александрова, Драгоман, Ива Ненова, Костинброд, Ния Кръстева, Сливница и Валерия Петкова, Своге.
 
Участниците в надпреварата работеха в сътрудничество с екипа на Еспресо Медия и под вещото менторство на разследващия журналист Боян Димитров от в. Монитор. Техните творби бяха оценени от професионално жури в състав:
 
Мариета Фидосиева – Главен продуцент "Новини и актуални предавания" в БНТ 2;  
Евелина Павлова - радиоводещ в Радио FM+ и водещ на предаването "Аз обичам България" по Нова телевизия; 
Доника Ризова - автор и водещ на "Медиите ON AIR" и КСО мениджър на национална телевизия Bulgaria ON AIR;
Михаил Дюзев – водещ на "Дарик кафе" в Българското Национално Дарик Радио.
 
Понякога си представям, че на гърба си имам крила. Един скромен чифт. Размерът – според настроението. Полетът – спрямо мястото, където искам да отида. Всеки сезон е различен, крилата се адаптират спрямо времето. Всяко едно мое скривалище, също. И ако трябва да Ви разкрия любимото ми място в България, то ще да е от погледа на някоя странстваща птица. Или поне трябва да съм сигурен, че докато четете това, вашите крила потреперват, готвейки се за дълъг полет.
 
Крилата ми се появиха в един топъл ден преди няколко години. Скалите над Гинска река. В малкото ми градче – Годеч. Стъпвайки по камъка, поглъщайки панорамната гледка, пред която човек се изправя, няма как да не полети. Речните ръкави, подобно на вени, се скриват в града. Планините са едновременно клетка, висока, с бели оттенъци по върховете. Но клетката е с липсваща врата, за да можеш да излезеш и сетне да се върнеш, когато се нагледаш. Моят град е простор. Почва, наслоена със спомени. Няма как да не я пазя дълбоко в себе си. Всеки един камък, отронен, носещ се по пътя... Всяко едно листо, паднало от ей онзи орех, на който съм се катерил... Всичко е връзка, неразрушима, незабравима. И живее в мен.
 
Отвисоко всичко се вижда. Красотата най-вече. Ето защо летя бавно, прекосявайки старите пътища към селата, простиращи се около града. Гинци, Връбница, Туден, Мургаш, Комщица. Природа. История. Тишина. Чешми! Невъзможно е да прекараш часове, спорейки с вятъра и да не поспреш за минута до някоя чешма. Пък ако вземеш да разгледаш надписите, камъните, от които е построена, да поговориш с онзи непознат, който в момента жадно пие... Минутата няма да ти стигне!
 
А дърветата?! Жива ограда. Клоните се вплитат едни в други, короните са като ръце, които не могат да се пуснат! Не знам дали ако се погледне от още по-високо няма да се види линия, свързваща Годеч със селата. Може би това ще обясни топлия темперамент на жителите и сношението между тях. Полетата са моите жълти морета. Да плуваш в тях е удоволствие, а и няма как да се намокриш. За една птица това е предимство!
 
Как да не си дете на природата, когато тя изобилства около теб? Как да скриеш своите крила, когато всеки порив на вятъра ги кара да потреперват? И как да не обичаш България, когато ти е предоставила кътче, като ничие друго, където да можеш да летиш свободно.  Място като община Годеч.
 
А какво да кажа за София? За големия град? Летял съм и до него. И продължавам да летя. Но смело мога да твърдя, залагайки дори своя скромен чифт волност, че той се намира на югоизток от рая!
 
Материалът е изготвен от Симеон Симеонов, ученик в 11 клас, СУ "Проф. д-р Асен Златаров" град Годеч за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Свързани новини

Профилактика на Копитото

10.10.2023

Започва "Убий скоростта, спаси дете"

29.08.2023

Страхотен "Празник на детските усмивки"!

02.06.2023

И отново "Празник на детските усмивки"!

01.06.2023

И отново "Празник на детските усмивки"!

24.05.2023