С атрактивен 3D mapping МРРБ показва как променя България

С атрактивен 3D mapping в центъра на София Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще покаже как променя населените места в страната с европейското финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. 
 
Събитието ще се състои днес, 23 октомври, от 18:30 часа на пл. "Ал. Батенберг", срещу Националната художествена галерия. В него ще участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министър Деница Николова, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов. То е част от информационната кампания на ОПРР и е във връзка с Годишното информационно събитие на програмата. 
 
Годишното информационно събитие е най-значимото публично събитие на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., за популяризиране на изпълнението и напредъка на Програмата за съответната календарна година. Събитието ще започне с музикални изпълнения на студенти от Катедра "Поп и джаз изкуство" на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", с ръководител композитора проф. д. изк. Мария Ганева. Младите таланти са част от Биг Бенда на НМА с диригент Михаил Йосифов, един от най-успешните български тромпетисти. В края на събитието ще бъде прожектиран 3D mapping, отразяващ по интерактивен начин най-значимите проекти, финансирани по ОПРР и постигнатото въздействие чрез европейските инвестиции за подобряване на качеството на живот в България. 
 
За първи път в България 3D mapping-ът ще бъде върху превозно средство – 18 метров реставриран автобус "Икарус", предоставен от Столичен градски транспорт. В рамките на 6 минути, реставрираният автобус "Икарус" ще бъде напълно преобразен, с причудливи форми и кадри, преливащи от миналото през настоящето, и проектиращи бъдещето развитие на иновативните технологични градове и райони в страната. Темата и слоганът на зрелищния 3D mapping - "Как променихме България?", има за цел да ни напомни за състоянието на обектите и заобикалящата ни среда преди 13 години, когато започва първият програмен период на Програмата и състоянието днес, като направи препратка в близкото бъдеще. Благодарение на възможностите на новите технологии по интерактивен начин чрез 3D mapping-а, ОПРР се надява да достигне до младото поколение и широката общественост, като ги провокира да бъдат активни и отговорни към всички обекти и европейски инвестиции в България, да ги опазват, съхраняват и да се гордеят с тях.
 
Като част от инициатива за популяризиране на Годишното информационно събитие, ОПРР организира пътуваща изложба в столичния електротранспорт със снимки на реализирани проекти Кадрите са подбрани измежду 790 снимки, предоставени от бенефициенти на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 и на участници в кампанията "Моят град е моята крепост" на МРРБ, която приключи в края на месец септември.
 
Жителите и гостите на София могат да видят обектите "преди" и "след" обновяването им с европейското финансиране по програмата. Показани са модернизирани обществени пространства, паркове, училища, детски градини, туристически обекти, здравни заведения и оборудване, енергийно ефективни сгради, рехабилитирани пътища. Целта на експозицията е да провокира активното и отговорно отношение на гражданите за опазване и съхраняване на направените европейски инвестиции в страната, както и да накара младите хора да се гордеят с родните си места.
 
Изложбата може да бъде видяна в 50-те тролейбуса, купени по проект "Интегриран Столичен градски транспорт", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Чрез него бяха подновени изцяло амортизираните превозни средства по най-натоварените тролейбусни маршрути – линиите 1, 2, 5 и 9 в София. 

Свързани новини

"Моят град, моят дом”: Сливен

16.10.2015

"Моят град, моят дом”: Лясковец

08.10.2015

"Моят град, моят дом”: Благоевград

30.09.2015

"Моят град, моят дом”: Карнобат

24.09.2015

"Моят град, моят дом”: Шумен

17.09.2015