Авторитетно жури оценява филмите на 15-ия София Филм Фест

Фридрик Тор Фридриксон ще оглави международното жури на 15-ия София Филм Фест. Негови колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те късометражни кандидати за Наградата Jameson през 2011 година ще бъдат журналистът и експерт Габриеле Бруненмайер, хърватският режисьор Огньен Свиличич, уругвайският режисьор Алваро Брехнер и българският им колега Камен Калев.

Ако има лице, което представя киното на Исландия пред света, това е Фридрик Тор Фридриксон. Макар и самоук в киното, Фридриксон е успешен и като режисьор, сценарист, продуцент и дори актьор (филмът с негово участие, който публиката видя на София Филм Фест през 2006 г. бе "Големият шеф” на Ларс фон Триер).

Силното и независимо европейско кино дължи своята популярност и престиж  и на журналистите, които го отразяват. Габриеле Бруненмайер (Германия) е едно ключовите имена в тази професия. Тя е журналист и кинокритик, която е оглавявала програмата МЕДИА Антена Берлин-Бранденбург. Статиите ù са повлияли положително на изгряващи имена от по-малко известни кинематографии като Словения, Литва, Естония, Сърбия и разбира се България.

Огньен Свиличич (Хърватия) е роден през 1971 г. в Сплит, в семейството на журналисти. Завършва кинорежисура в Академията за драматични изкуства в Загреб. Кариерата на Огньен Свиличич започва с телевизионни филми, които получават различни отзиви. Първият самостоятелен международен успех на хърватския режисьор идва с комедията  „Извинявай за кунгфуто” (2004), който е представен премиерно в програмата „Форум” на Берлинале.

Публиката на 15-ия СФФ ще има възможност да види най-новата творба на младия хърватски режисьор „Два слънчеви дни” (2010), част от Балканския конкурс на фестивала. Филмът е с участието на звездата на филмовата класика „Емануела” Силвия Кристел. Актрисата ще го представи лично на тазгодишния София Филм Фест.

Алваро Брехнер (Испания-Уругвай), чийто първи филм „Лош ден за риболов” (2009) спечели наградата на ФИПРЕССИ на 14-ия СФФ, е роден в Монтевидео, Уругвай, на 19 април 1976 г. В началото на 90-те години започва силно да се интересува от кино. По онова време обаче в Уругвай е невъзможно да следваш нещо, свързано с киното, затова той учи медийни изследвания в Католическия университет в страната.

Филмът „Лош ден за риболов” е определен от филмовите критици по света като ретро вариант на "Кечистът”, съчетаващ похватите на братята Коен и на мексиканския режисьор Артуро Рипщайн. Лентата е носител на наградата "Свободен дух”, връчена на режисьора на Варшавския фестивал, както и на приза за най-добър сценарий на кино фестивала в Лима, Перу. Кинотворбата носи на съсценариста и изпълнителя на главната роля в нея Гари Пикер награда от Мар дел Плата’09.

Камен Калев е представител на новото поколение български кинорежисьори, което създава престижното и смело лице на родното кино. Филмът "Източни пиеси” (2009) се нареди до най-важните европейски продукции, получавайки след премиерата си в Кан призове от международните фестивали в Токио, Варшава и Анже. Новият му филм е сред дванадесетте най-очаквани филми през 2011 според авторитетното списание "Cahiers du cinema”, наред с имената на Дейвид Кроненбърг, Ерик Ку, Мартин Скорсезе, Стивън Спилбърг, Филип Гарел, Шантал Акерман, Раба Амюр-Займеч, Бруно Дюмон, Бертран Бонело, Александър Сокуров, Алексей Герман.