Два български филма спечелиха награди в Сараево

Два нови български филма получиха награди на 17-тия кинофестивал в Сараево.

"Аве" на режисьора Константин Божанов спечели Специалната награда на журито и наградата на интернет портала Cineuropa. Божанов получи лично наградата в присъствието на актьорите Ованес Торосян, Анджела Николова и продуцента Димитър Гочев от жури с председател израелския режисьор Ари Фолман ("Валс с Башир"). Копродукцията на България и Франция участва с успех в Седмицата на критиката на фестивала в Кан през май. Премиерата на "Аве" в София ще бъде през есента.

Голямата награда в игралния конкурс бе връчена на "Breathing" на Карл Марковиц.

"Втори дубъл" на Надежда Косева спечели втората награда в късометражния конкурс (1st Special Mention). Филмът, копродукция на България и Германия, бе представен в Сараево от режисьорката и продуцента Стефан Китанов. Наградата бе връчена от председателя на журито Милчо Манчевски ("Преди дъжда"). Голямата награда получи "Мецанин" на Далибор Матанич.

Общо 7 бългжарски филма участваха в различни програми на фестивала.

Гвоздеят на церемонията бе присъствието на звездната двойка Анджелина Джоли и Брад Пит. Джоли получи специална награда „Сърцето на Сараево" за своя принос в киното. Двамата направиха най-дългата разходка по червения килим в историята на фестивала.