Български премиери на "Златната роза"

Премиерните филми "Шменти капели" на Влади Въргала, "Кецове"  на Иван Владимиров и Валери Йорданов, "Островът" на Камен  Калев и "Аве" на Константин Божанов са сред заглавията, които ще се състезават за "Златна роза".

"В конкурсната програма на 30-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" ще са 10 или 12 продукции, предстои  да уточним", каза  директорът на Националния  филмов център Ирина Канушева. Общо заглавията ще са около 15, допълни тя.

Кинофорумът, който ще се състои от 7 до 13 октомври във Фестивалния и конгресен център във Варна, се свързва с три юбилея - 50 години от първия фестивал "Златна роза" през 1961г., 30-ото му издание сега и 20-годишнината на НФЦ. На половинвековния юбилей от основаването на фестивала е посветена  изложбата от близо 40 плаката - за филми от неговото начало до днес. Съорганизатор е Българската национална филмотека. След  Варна експозицията ще бъде представена и в София.

"Организираме  фестивала, защото е част от процеса на  правене на кино. Опитваме се да възстановим нормалния ритъм на процеса, за да могат хората да работят спокойно", каза  Ирина Канушева. По думите й това не е лесно - в момент на криза и съкратено финансиране, но същевременно  дава надежда, че нещата ще се нормализират.   "Фестивалът е не само празник на киното, но и възможност да си свериш часовника, да видиш какво са създали другите, какви филми се правят без държавно финансиране - как става това. Оказва се, че е възможно. Появяват се доста независими филми, което е обнадеждаващо и означава, че когато човек има какво да каже, намира начин да го направи. Разбира се, държавната подкрепа има решаваща роля за поддържането на ритъма и качеството на филмопроизводството",  отбеляза Канушева.

На 30-ата "Златна роза" ще участват шест филма с държавна субсидия - от  от НФЦ и БНТ, между които "Островът" на Камен Калев, "Аве" на Константин Божанов, "Love.net" на ИлиянДжевелеков, "Номер 1" на Атанас Христосков, и шест независими, сред които  "Шменти капели" на Влади Въргала, "Лора от сутрин до  вечер" на Димитър Коцев - Шошо, "Малък Голям" - игралният дебют  на Ясен Григоров, който миналата година впечатли всички с  експерименталния си филм "Дървеното езеро". В програмата са и последният филм на Пламен Масларов "Корави старчета", завършен от Ивайло Пенчев - продукция на БНТ,  "Свещена светлина" на Георги Тенев, "Кецове" на Иван Владимиров  и Валери Йорданов.

Международните копродукции с българско участие - извън конкурса - са "Майки" на Милчо Манчевски и "И нямаше по-добър брат" на Мурад Ибрахимбеков. Извън конкурса е и документалният "Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов, копродукция с Финландия. Показваме го, защото е сниман на игрален принцип,  отбеляза директорът на НФЦ.  

"За първи път тази година на "Златна роза" ще представим телевизионен сериал - "Под прикритие" на БНТ, със срещи на екипа с публиката. Поканени са също Нова телевизия и Би Ти Ви,  предстои да се уточни тяхното участие", каза Канушева. Според нея на фестивала ще има много силна късометражна програма - 18 заглавия, избрани между над 40 кандидатствали от критиците Людмила Дякова, Антоанета Ковачева и Борислав Колев.  Режисьорът Стефан Командарев, операторът Светла Ганева и  
актрисата Ернестина Шинова са известните досега имена в петчленното жури, което ще оценява и пълнометражните, и кратките филми.

Наградите са "Златна роза" - в двете категории филми, специалната награда на журито, отличия за режисура, сценарий, мъжка и женска роля и дебют. Ще бъдат връчени също наградата на община Варна, на Съюза на българските филмови дейци и на гилдията на критиците към съюза.

"Съорганизатор на фестивала е варненската продуцентска компания "Артин вижън", с която работихме много добре и миналата година", отбеляза Ирина Канушева.