Филм с Клайв Оуен откри кинофестивалa в Сан Себастиан

59-ият международен кинофестивал в Сан Себастиан, Испания, белязан от бюджетни ограничения, които според организаторите, ще му попречат да се съревновава с по-големите прояви от този род в света, беше открит  с прожекция на "Intruders" сучастието на британския актьор Клайв Оуен.

Филмът, представен извън конкурсната програма, описва историята на две семейства, тероризирани от изненадващи събития. В конкурсната програма на кинофестивала са включени 16 филма. Сред тях са "Kiseki/I Wish" на японеца Хироказу Кореда, който за четвърти път представя свой филм в Сан Себастиан, "Amen" на корееца Ким Ки-дук и "11 цветя" на китаеца Ван Сяошуай.

Както в предишни години, кинофестивалът в Сан Себастиан отделя специално внимание на френското кино. С прожекция на комедията "Недосегаеми" на режисьорите Ерик Толедано и Оливие Накаш, представена извън конкурсната програма, фестивалът ще бъдее закрит на 24 септември.

Двама актьори, станали режисьори ще участват със свои филми в борбата за отличията - Жюли Делпи със "Скайлаб" и Матийо Деми с режисьорския си дебют "Американо" с участието на Салма Хайек, Жералдин Чаплин и Киара Мастрояни. В конкурсната програма са също "Синята бездна" на британеца Терънс Дейвис, "Хепи енд" на шведа Бьорн Рунге, "Мотивите на сърцето" на мексиканеца Артуро Рипстейн, "Rampart" на американеца Орин Мувърман с Робин Райт и Сигърни Уивър, "Take This Waltz" на канадката Сара Поли с Мишел Уилямс.

Американската актриса Глен Клоуз ще получи награда за цялостно творчество на фестивала, а френската актриса Катрин Деньов ще присъства на ретроспектива на Жак Деми. Журито ще бъде председателствано от американката Франсис Макдорманд, която през 1996 г. спечели "Оскар" за най-добра актриса за ролята си във "Фарго".

Миналата година голямата награда "Златна раковина" бе присъдена на "Neds" на британския режисьор и актьор Питър Мълан.