Ливански филм спечели награда на публиката в Торонто

Филм за битките на село в разкъсвания от войната Ливан получи Наградата на публиката на международния кинофестивал в Торонто, трофей на аудиторията, който често е предвестник на славата на "Оскар".

"Къде отиваме сега?" на родената в Ливан Надин Лабаки разказва историята на село, населено с мюсюлмани и християни. Когато по-широк междурелигиозен конфликт заплашва да проникне там, жените стават изобретателни и понякога крайни, за да се избегне насилието. Филмът, който дебютира в Кан по-рано тази година вече е официален участник от името на Ливан в категорията "Най-добър чуждестранен филм" за следващите награди на американската Академия за филмово изкуство.
Представител на фестивала уточни, че Лабаки е написала сценария в Бейрут през 2007, когато избухнаха въоръжени сблъсъци. Бременна по това време, тя започва да разсъждава какво би могла да направи, за да промени света като кинематографист. "Обикалям, подскачайки нагоре-надолу на летището във Франкфурт", сподели в съобщение, прочетено на церемонията за обявяване на наградите щастливата режисьорка.