Скандал около последния филм на Никита Михалков

Последният филм на Никита Михалков "Изпепелени от слънцето 2: Цитаделата", който не беше приет добре от критиката и зрителите, ще се състезава за "Оскар" за чуждоезичен филм. Решението предизвика остри критики към режисьора, известен с близките си връзки с властта.

Председателят на комисията, режисьорът Владимир Меншов, самият той носител на "Оскар" през 1981 г. за филма "Москва не вярва на сълзи", оспори публично решението, което според него било повлияно от Никита Михалков. Той се възмути пред радио "Ехото на Москва", че този филм е бил предпочетен пред конкурентите "Фауст" на Александър Сокуров, награден със Сребърен лъв на кинофестивала във Венеция, и "Елена" на Андрей Звягинцев, който спечели Специалната награда на журито на последния кинофестивал в Кан.

Филмът ("Цитаделата") беше оплют от критиката, не е бил в афиша на нито един чуждестранен фестивал. "Зрителският интерес в Русия беше катастрофално нисък", заяви Владимир Меншов. Снощи филмът получил пет от осем гласа на членовете на комисията. Никита Михалков представи своя филм, "знаейки, че ще спечели, защото комисията не беше подбрана по най-добрия начин, тя включва хора, които са негови подчинени. Всичко зависи от личната власт на Михалков", възмути се Меншов. /АФП