Препоръчваме ви да гледате на кино:

"Операция Шменти капели"

Владислав Карамфилов, по-известен като Влади Въргала, пише сценария за "Операция Шменти капели" още през 2000-та, но заради непрестанни проблеми с финансирането филмът се появява на екран цели 11 години по-късно. Режисьор е Иван Митов, а в главните роли са Христо Шопов, Захари Бахаров, Джеки Стоев, Джони Пенков, фолк певеца Константин, Малин Кръстев, Кирил Ефремов, Владислав Димитров, Стефан Щерев, Владимир Владимиров, Август Попов, Китодар Тодоров и др.

Жанрът на "Операция Шменти капели" е слабо застъпеният у нас екшън-комедия. Централната сюжетна нишка е за абсурдно престъпление, извършено от абсурден престъпник, а основата е върху смешните, тъжните, а понякога и доста страховити последствия от прехода, който се точи в последните 20 години.

Ако след "Операция Шменти капели" сте настроени на българска вълна може да си припомните един от най-добрите български филми за последните години - "Дзифт" на Явор Гърдев.

В стилно заснетата ретро кримка (оператор Емил Христов) за любов и предателство, в не чак толкова далечната комунистическа действителност участват Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Джоко Росич, Иван Бърнев, Снежина Петрова, Христо Петков и Бойка Велкова. Може да гледате "Дзифт" в Арт сцена на 10 октомври от 19:30ч. на цена от 2лв.

"Къщата на сенките"(Dream House)

Това е още една кино премиера, която попадна във фокуса на вниманието ни за тази седмица. Основната причина за това е актьорския състав - Даниъл Крейг, Рейчъл Уайз, Наоми Уотс и др. Режисьор на трилър-драмата е Джим Шеридан (Братя и Боксьорът). Иначе сюжетът не е толкова изненадващ - Издателят Уил Атентън напуска работата си в Ню Йорк и се премества заедно със семейството си в голяма къща в Кънектикът. Всичко е абсолютна семейна идилия, докато една от дъщерите му не започва да вижда тъмни фигури зад прозореца, а съпругата му не открива мистериозни надписи под боята на стените. Оказва се, че преди пет години в къщата е извършено брутално убийство на майка и двете й дъщери, като предполагаем извършител е главата на семейството.