Започва 30-то юбилейно издание на "Златна роза"

Във Фестивален и конгресен център - Варна започва 30-то издание на фестивала на българския филм  "Златна роза".

Кинофорумът се свързва с три юбилея - 50 години от първия фестивал "Златна роза" през 1961г., 30-то му издание и 20-годишнината на Националния филмов център.

В конкурсната програма участват общо около 15 заглавията, между които държавно субсидираните "Островът" на Камен Калев, "Аве" на Константин Божанов, "Love.net" на Илиян Джевелеков и "Номер 1" на Атанас Христосков. Шест са независимите продукции, сред които "Операция - Шменти капели" на Влади Въргала, "Лора от сутрин до вечер" на Димитър Коцев - Шошо, "Малък Голям" - игралният дебют на Ясен Григоров, който през 2010 г. впечатли всички с експерименталния  си филм "Дървеното езеро". В програмата са и последният филм на Пламен Масларов "Корави старчета", завършен от Ивайло Пенчев - продукция на БНТ, "Свещена светлина" на Георги Тенев, "Кецове" на Иван Владимиров и Валери Йорданов (на снимката).

Международните копродукции с българско участие извън конкурса са "Майки" на Милчо Манчевски и "И нямаше по-добър брат" на Мурад Ибрахимбеков. Извън конкурса е и документалният "Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов, копродукция с Финландия.

"За първи път тази година на "Златна роза" ще бъде представен телевизионен сериал - "Под прикритие" на БНТ, със срещи на екипа с публиката. Поканени са също Нова телевизия и Би Ти Ви. В късометражна програма са 18 заглавия, избрани между над 40 кандидатствали.

Наградите са "Златна роза" - в двете категории филми, специалната награда на журито, отличия за режисура, сценарий, мъжка и женска роля и дебют. Ще бъдат връчени също наградата на община Варна, на Съюза на българските филмови дейци и на гилдията на критиците към съюза.