"Цветът на хамелеона" спечели наградата на фестивала "Златна роза"

Голямата награда "Златна роза" от едноименния фестивал във Варна спечели новото бг заглавие "Цветът на хамелеона". Статуетката взеха сценариста Владислав Тодоров, режисьора Емил Христов и изпълнителя на главната мъжка роля Рушен Видинлиев, съобщиха организаторите на 31-я фестивал на игралното кино във Варна.

Наградата за "Цветът на хамелеона" се присъжда за гражданската смелост, силата на сатирата и единството на идея, жанр и визия, с които е показана уязвимостта на обикновения човек във време на политически ужас и исторически абсурд. Филмът спечели и наградата за операторско майсторство в лицето на оператора Крум Родригес, както и признанието на журналистите.

 "Парафиненият принц" на режисьора Павел Веснаков получи голямата награда в категорията за късометражно кино.

Специалната награда на журито и на град Варна се присъди на филма "Аз съм ти", в лицето на продуцента и режисьора Петър Попзлатев заради оригиналността на концепцията и артистичния финес, с които разказва драмата на нестандартната личност в две български епохи.

Най-добър режисьор отново е Петър Попзлатев. Жанет Спасова и Ирмена Чичикова си поделиха наградата за най-добра актриса за ролите си в  "Аз съм ти".

Наградата за най-добър актьор се присъжда на Христо Мутафчиев, за ролята му във филма "Миграцията на паламуда". Наградата за дебют спечели филма "Вяра, любов и уиски" на режисьора Кристина Николова. Отличието е заради заявения авторски почерк и за поетичния реализъм, с който споделя една лична и едновременно общовалидна история.

Награда на Гилдия Критика към СБФД се присъжда на филма "Аз съм ти", режисьор Петър Попзлатев. Наградата на публиката взе филма "Чужденецът" на режисьора Ники Илиев.

Свързани новини

Гърдев е с 5 номинации за наградите Икар

11.01.2013

"Фамилията" e новият български сериал

20.12.2012

"Causa Perduta" - ново от Графа

03.12.2012

Успех за старта на "Под прикритие 3"

26.11.2012

"Чужденецът" с две награди в Америка

21.11.2012