"Индипендънт" вече "знае" кои ще са филмите, номинирани за "Оскар"

Десет филма в последно време се номинират за наградата "Оскар" за най-добра лента. Номинациите ще бъдат обявени по-късно този месец. Но британският в. "Индипендънт" вече "знае" кои ще бъдат 10-те номинирани филма.

Сред тях, естествено, е лентата "Линкълн" на Стивън Спилбърг с Дениъл Дей-Луис, Сали Фийлд и Томи Лий Джоунс, посветена на последните 4 месеца от президентство на Ейбръхам Линкълн и на опитите му да прокара през Камарата на представителите 13-ата поправка на американската конституция, обявяваща за незаконно робството. Според филмови критици съчетанието на двукратен носител на "Оскар" за режисура, на трима актьори, носители на "Оскар", и на композитора Джон Уилямс, печелил 6 пъти "Оскар" за филмова музика, са гаранция за номинация и даже за победа във водещите категории на американските филмови награди. 

Подходящ за номинации, защото е базиран на действителни факти, е и "Арго", третият пълнометражен филм на Бен Афлек, посветен на операцията на ЦРУ по спасяване на 6 американски дипломати по време на иранската заложническа криза от 1979 г. 

Година след като спечели "Оскар", Катрин Бигълоу има шанс за "втори дубъл" с лентата "Тридесет минути след полунощ",  проследяващ дългогодишното преследване на Осама бин Ладен и неговото ликвидиране през 2011 г. Филмът се прочу с това, че 
Бигълоу е получила безпрецедентен достъп до американски секретни документи. Премиерата на лентата пък беше планирана, така че да  го превърне в пропаганда по преизбирането на Барак Обама.
В списъка е и екранизацията на мюзикъла "Клетниците" по романа на Виктор Юго, дело на Том Хупър с участието на Хю Джакман, Ръсел Кроу, Ан Хатауей и Аманда Зигфрид. Това е първата лента на Хупър, след като той спечели Оскар за "Речта на краля". 
В групата е и филмът на Анг Лий "Животът на Пи" по романа на Ян Мартел за момче, попаднало в капана на спасителна лодка насред Тихия океан в компанията на бенгалски тигър, наречен Ричард Паркър. Книгата на Мартел досега беше известна като невъзможна за филмиране, но Анг Лий я превърна в невероятно триизмерно изживяване, достойно за награда.В списъка е също "Учителят" на Пол Томас Андерсън с Хоакин Финикс, Филип Сиймур Хофман и Ейми Адамс. Лентата разглежда въпроса как едно поствоенно правителство не е успяло да се справи с умствените заболявания и какъв е ефектът на един култ и на една псевдонаука върху уязвимите.
 
Номинации за "Оскар" със сигурност ще получи и "Наръчник на оптимиста" на Дейвид о'Ръсел с Дженифър Лорънс, Брадли Купър и Робърт де Ниро, проследяващ отношенията между двама души, които се борят с умствено заболяване и се опитват да изградят наново живота си. 

Номинации за "Оскар" е сигурно, че ще получи и "Любов" на Михаел Ханеке с Еманюел Рива, Жан-Луи Трентинян и Изабел Юпер, посветен на предизвикателствата, които издига напредващата възраст пред любовта. Би било много добро послание, ако aмериканската киноакадемия реши да номинира например 85-годишната Рива за най-добра актриса, посочва "Индипендънт".В "листата Оскар" на британския вестник е и седмата пълнометражна лента на Куентин Тарантино "Джанго без окови", която проследява по един брутален начин темата за робството в светлината на конвенционалния уестърн. За 20 години кариера 
Тарантино все още не е печелил "Оскар".
 
Със сигурна номинации, според вестника, е и "Зверовете на дивия юг" на Бен Зейтлин. Филмът по разказа на Дорис Бетс проследява одисеята на момиче, пораснало преждевременно, след като природна стихия го лишава от дом, а болестта от баща. В ролята на детето е 9-годишната прохождаща цветнокожа актриса Кувенжане Уолис, която има всички шансове да засенчи по-големите си "каки" при разпределянето на номинациите, ако не и на наградите "Оскар".
 
В списъка следва "Полет" Робърт Земекис с Дензъл Уошингтън, Дон Чийдъл и Джон Гудман, разказващ за пилот, възхвален първо като герой заради успешното му презимяване на бедстващ самолет, а после набеден за виновник, след като има съмнения дали е бил трезвен по време на полета.
В списъка попада и "Сеанси" на Бен Люин с Хелън Хънт и Джон Хоукс, разглеждащ темата за сексуалните отношения в светлината на физическата недъгавост.
 
Последна в групата е лентата "Облакът Атлас" на тандема Уашовски и на Том Туикър с Том Ханкс, Холи Бери и Хю Грант. Лентата, проследяваща история, простираща се в 5 века и в 6 преплетени повествования, анализира как действията на отделен човек се отпечатват върху миналото, настоящето и бъдещето.
Британското издание базира прогнозите си за номинациите за "Оскар" на факта, че изброените 10 летни имат номинации или вече са получили някои от престижните американски награди, проправящи им пътя към "Оскар"-ите, както и признанието на американски национални и регионални дружества на филмови критици.

Свързани новини

Оскари 2021: Победители и победени

26.04.2021

Оскари 2021: Какво да очакваме

23.04.2021

Оскарите идват, виж 20 любопитни факта

21.04.2021

Първи коментари от Мария Бакалова

16.03.2021

Ето кой ще обяви номинираните за Оскари

12.03.2021