“Джак Ричър” измести триизмерния “Хобит” и оглави българската бокс офис класация

“Джак Ричър” на Кристофър Макуори стартира българското си представяне с доста прилични приходи и сега, три седмици след премиерата си, филма набра допълнителна скорост и от второто място се изкачи на лидерската позиция. 

За изминалия уикенд “Джак Ричър” e спечелил допълнителни 63 697 лева, с които успя да измести от първото място триизмерното фентъзи “Хобит: Неочаквано пътешествие”, което бе на върха на родния бокс офис в продължение на един месец. "Джак не се превърна в голям хит по света, но очевидно доста български зрители са го харесали и дори го превърнаха в достойна “Джак Ричър” е натрупал общо 557 748 лева – резултат, който доказва, че не само триизмерни продукции и продължения могат да надминават границата от половин милион лева за по-малко от един месец. До момента по света продукцията на Парамаунт Пикчърс е спечелила 153,383,499 долара.


Лидерът от изминалите четири седмици, “Хобит: Неочаквано пътешествие”, сега заема втората позиция в български бокс офис. За изминалите пет седмици режисирания от Питър Джаксън филм е натрупал общо 1 954 701 лева и само след няколко дни ще се присъедини към заглавия като “Аватар“, “Мисия Лондон“, “Карибски пирати: В непознати води“ и четвъртия “Ледена епоха”, които могат да се похвалят с финансови постъпления от над 2 милиона лева. Действието на “Неочаквано пътешествие” се развива в същата вселена от трилогията “Властелинът на пръстените“ и именно тази връзка между лентите изигра важна роля в борбата за зрители през изминалия един месец. 

“Търсенето на Немо 3D” е на трето място в класацията със спечелени за две седмици по кината 143 091 лева. Тъй като става дума за триизмерна версия на миналия през 2003-та година по кината “Търсенето на Немо” първоначалните очаквания не бяха кой знае колко големи и беше ясно, че лентата няма да се нареди сред най-големите анимационни хитове от изминалите дванадесет месеца. 

Филмът на Анг Лий “Животът на Пи” застава на четвърта позиция, като за един месец в България е натрупал 285 061 лева. Триизмерната продукция с бюджет от над 120 милиона долара беше един от най-големите кинорискове на 2012-та година най-вече заради факта, че не става дума за масивно рекламиран холивудски блокбастър с големи звезди.  “Животът на Пи”  може да се похвали със световни приходи от над 450 милиона долара. 
 

Анимацията “Чудната петорка” заема пето място в класацията. За седем седмици по родните киноекрани 3D-лентата е натрупала общо 909 763 лева – сума, която надвишава многократно първоначалните очаквания.
 
Драмата по истински случай ”Невъзможното” е на шеста позиция със спечелени за три седмици 103 375 лева. 
 
”На Рим с любов”, дело на сценарист-режисьора Уди Алън, застава на седмо място като за един месец е спечелил общо 140 491 лева. 
 
”Арго” заема осма позиция в класацията със спечелени за шест седмици 115 937 лева. Политическият трилър на Бен Афлек се изкачва с една позиция нагоре, което най-вероятно се дължи на честото споменаване на лентата във връзка с наградите “Оскар“ и “Златен глобус“. 
 
Филмът все пак се задържа сравнително дълго в родния топ 10 и зрителите, които си падат по подобни заглавия без съмнение вече са го гледали на голям екран. Досегашните световни приходи на ”Арго” се равняват на малко над 167 милиона долара, като по-голямата част от тази сума идва от американските киносалони.
 
Комедията с Кевин Джеймс и Салма Хайек ”Тежка категория” е на предпоследната девета позиция в класацията. От състоялата се преди седем седмици премиера досега филма е натрупал общо  157 233 лева – сравнително скромен резултат, който обаче е напълно очакван за подобно комедийно заглавие. 
 
Десети е “007 координати: Скайфол”, който отбелязва увеличение в посещаемостта от 21 процента и се завръща отново в топ 10. За изминалите дванадесет седмици от премиерата си 23-я филм от култовата шпионска поредица е спечелил 1 212 800 лева, което го превръща в най-успешното Бонд-заглавие в България. 
 
Общите световни приходи на продукцията с Даниел Крейг се равняват на 1,032,966,261 долара, а от студиото зад проекта вече разработват и следващия филм от световноизвестния франчайз.

Свързани новини

Гай Ричи се завръща с нов шпионски екшън

24.02.2021

Хари Стайлс с две нови роли в киното

22.02.2021

Виж Ема Стоун като злодейката Круела

18.02.2021

Два родни филма в конкурса на СФФ

04.02.2019

77 премиери на Master of Art

13.04.2018