Март ще бъде Кино

Март = Кино. Това е реалността в София и 19-ият международен филмов фестивал София Филм Фест ще го докаже, пише бгнес. Фестивалът, включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала, ще свери за пореден път часовника на публика и гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.
 
Програмата съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.Официалното откриване на 19-ия София Филм Фест е на 5 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 14 март.Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще "подгрее" фестивала от 27 февруари.
 
За 13 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм. За 12-и път ще се проведе конкурсът за Наградата за български късометражен филм.
 
София Филм Фест се открива на 5 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. "Досието Петров" е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, който ще удостои премиерата с личното си присъствиe, след като получи почетен "Оскар" за цялостно творчество.
 
Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно българското кино. Рубриката "Големите награди" включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Гала премиери и специални събития ще има и през 2015. Едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовъра "Левиатан" на Андрей Звягинцев.
 
В "Киното днес – майсторите" ще са включени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата "Киното утре – откритията" ще бъдат представени революционния фестивален хит на Мирослав Слабошпицки "Племето", "Чудесата" на Аличе Рорвахер, както и "Чест / Pride" на Матю Уорчъс.
 
За първи път фестивалът ще представи специален фокус върху кинематографията на Грузия. На 19-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 12-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейският елит във филмовата индустрия. 

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024