Nat Geo ни отвежда до "МАРС" през ноември (галерия)

"Моментът, в който първите хора стъпят на Марс, ще бъде по-значим в технологично, философско, историческо и изследователско отношение от всеки миг преди него. Защото ние, хората, вече няма да сме вид само от една планета."
 
Стивън Петранек, автор на книгата "Как ще живеем на Марс"
 
През ноември епичната поредица "МАРС" на National Geographic Channel ще изпрати зрителите по-далече от всякога, като разкаже за вълнуващия човешки опит за колонизирането на Червената планета през 2033. Качествен филмов сценарий, визуални ефекти и изключителна документалистика ще държат публиката в напрежение от първия до последния епизод.
 
Действието в "МАРС" се развива едновременно в бъдещето и в настоящето. Убедителната актьорска игра е преплетена с интервюта с водещи учени в областта на космическите технологии. Всички те днес работят да направят мисията през 2033 възможна. Изпълнителни продуценти са Брайън Грейзър ("Красив ум", "24"), Рон Хауърд ("Пробив)" и Майкъл Розенбърг. 
 
Според сценария на "МАРС", мисията до Червената планета е подкрепена от две организации. Сюжетът е фокусиран върху първата мисия с екипаж до Марс с космическия кораб "Дедал". Пътуването през 2033 се осъществява от внимателно подбран, висококвалифициран международен екип от астронавти. Екипът на продукцията базира сценария върху реални научни постижения. Визуалните елементи също са изпипани до последен детайл. Сред консултантите са експертите от НАСА и SpaceX, а Framestore – компанията за визуални ефекти, която взе "Оскар" за "Гравитация", добавя финалните, спиращи дъха щрихи.  
 
"МАРС" представя и изключителни интервюта с водещи учени и визионери, които в момента отстраняват пречките пред полета до Червената планета. Nat Geo получава ексклузивен достъп до Илон Мъск (създателят на компаниите Tesla и SpaceX) и до неговия екип в авиокосмическата компания SpaceX, докато успешно приземяват ракетата Falcon 9 в Кейп Канаверал, Флорида. "В бъдеще човечеството е изправено пред два фундаментални пътя на развитие: ние или ще се превърнем в мулти-планетарни същества и в космическа цивилизация, или ще останем на планетата си, докато катастрофа не ни унищожи. За да бъда развълнуван и вдъхновен за бъдещето, избирам първата опция", казва Мъск. 
 
Пред камерите застават голяма група учени и визионери, сред които Директорът на НАСА Чарлс Болдън, астрофизикът Нийл Деграс Тайсън, Илон Мъск, писатели, бивши и настоящи астронавти и като цяло - цветът на научната общност в областта.
 
А трябва ли да превърнем Червената планета в дом? Въпросът дали Марс трябва не само да бъде достигнат, а и колонизиран предизвиква сериозен дебат в научната общност. Пред човечеството стои не само дилемата "Можем ли?", а и въпроса "Трябва ли?". Нийл Деграс Тайсън не е убеден, че е нужно да се заселваме на Червената планета. Според него да колонизираме друга планета, за да се запазим като вид ще е по-трудно и скъпо, отколкото да открием как да оцелеем на Земята при евентуална катастрофа. "Мисля, че трябва да посещаваме други планети единствено по начина, по който посещаваме места, на които не сме били досега. Ние сме се развили на Земята, за да живеем на Земята”, казва той. 
 
Все пак се оформя консенсус около факта, че някой ден хора ще пътуват до Марс. Кога точно ще стане това също е тема на спорове. Робърт Зубрин, президент на The Mars Society и на Pioneer Astronautics, е категоричен: "Ако следващият президент на САЩ обяви през пролетта на 2017, че поема ангажимент да изпрати хора на Марс, можем да бъдем там до края на втория мандат на администрацията.” 

Свързани новини

''Хари Потър'' сериал през 2026г.

27.02.2024

Хитов сериал със Селена Гомес се завръща

26.01.2024

Кой грабна призовете на MTV EMAs?

07.11.2023

Сбогом, Чандлър Бинг

30.10.2023

Отменят наградите на MTV

23.10.2023