Зомбори и Генков: "Имало е над 30 жени войводи, за които не се говори"

"Румена е водена от силата на духа, бунта, желанието за промяна – неща, които са истински заразителни и карат последователите й да я следват докрай.", казаха актьорите Влади Зомбори и Петър Генков, които гостуваха в "Ива от сутрин до обед", за да разкажат за филма "Воевода", чиято официална премиера е в петък по всички български кина.
 
 
"Филмът е по "Хайдути" на Николай Хайтов, една история, извор за всеки, който иска да се докосне до живота и бита в онова време. Една история, която е неудобна за много, защото повдига духа ни, бива пренебрегвана дълго време. Румена е само един пример за силата на духа по онова време: имало е над 30 жени войводи, за които не се говори и не се разказва.", споделиха гостите ни.
 
"Моят герой са двама братя, изоставени от родителите си и отгледани от гората. Може би от живота сами, от нуждата да оцеляват, те са станали зли и изгубени, но когато стават част от четата на Румена, я следват навсякъде.", разказа Петър.
 
"Моят герой се казва Стоилко, лъже Богородица и е най-младият от четниците. Причината да последва Румена е конкретна, но има и други фактори: млад, объркан от времето, в което живее, човек, който търси пътя си. Румена е най-добрият избор и за тримата. Докато те не са открили свoя път, тя има такъв и го следва. Започват да се чувства значими, когато се присъединяват към нея. От мародери и безчинстващи дребни престъпници, се превръщат в нещо повече, и започват да се чувстват значими.", сподели от своя страна Влади.
 
"Аз нямам голям опит в киното и не знаех къде се намира оператора през цялото време. Той беше като нинджа: върху кон, на въже, тичаше, прескачаше, беше невероятен. Ние нахалузвахме ролите си и живяхме като тези хора, а Крум, незнайно къде, успяваше да вдъхне още повече живот на пресонажите.", допълни той.
 
"Смятаме, че филмът наистина си струва и ако хората успеят да вникнат в него и да го прегърнат, може да остане във времето за дълго. Филм за тази епоха не е правен вече 30 години и е крайно време да се покаже отново. Не знаем дали ще бъде новото "Време разделно", но се надяваме да се помни дълго време.", завършиха Влади Зомбори и Петър Генков.

Свързани новини

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024

IVA с нов албум и промо концерт

10.10.2023