Зомбори и Генков: "Имало е над 30 жени войводи, за които не се говори"

"Румена е водена от силата на духа, бунта, желанието за промяна – неща, които са истински заразителни и карат последователите й да я следват докрай.", казаха актьорите Влади Зомбори и Петър Генков, които гостуваха в "Ива от сутрин до обед", за да разкажат за филма "Воевода", чиято официална премиера е в петък по всички български кина.
 
 
"Филмът е по "Хайдути" на Николай Хайтов, една история, извор за всеки, който иска да се докосне до живота и бита в онова време. Една история, която е неудобна за много, защото повдига духа ни, бива пренебрегвана дълго време. Румена е само един пример за силата на духа по онова време: имало е над 30 жени войводи, за които не се говори и не се разказва.", споделиха гостите ни.
 
"Моят герой са двама братя, изоставени от родителите си и отгледани от гората. Може би от живота сами, от нуждата да оцеляват, те са станали зли и изгубени, но когато стават част от четата на Румена, я следват навсякъде.", разказа Петър.
 
"Моят герой се казва Стоилко, лъже Богородица и е най-младият от четниците. Причината да последва Румена е конкретна, но има и други фактори: млад, объркан от времето, в което живее, човек, който търси пътя си. Румена е най-добрият избор и за тримата. Докато те не са открили свoя път, тя има такъв и го следва. Започват да се чувства значими, когато се присъединяват към нея. От мародери и безчинстващи дребни престъпници, се превръщат в нещо повече, и започват да се чувстват значими.", сподели от своя страна Влади.
 
"Аз нямам голям опит в киното и не знаех къде се намира оператора през цялото време. Той беше като нинджа: върху кон, на въже, тичаше, прескачаше, беше невероятен. Ние нахалузвахме ролите си и живяхме като тези хора, а Крум, незнайно къде, успяваше да вдъхне още повече живот на пресонажите.", допълни той.
 
"Смятаме, че филмът наистина си струва и ако хората успеят да вникнат в него и да го прегърнат, може да остане във времето за дълго. Филм за тази епоха не е правен вече 30 години и е крайно време да се покаже отново. Не знаем дали ще бъде новото "Време разделно", но се надяваме да се помни дълго време.", завършиха Влади Зомбори и Петър Генков.

Свързани новини

Идва Love CHange Music Festival в Ловеч

30.08.2017

Фестивалът за екстремно кино SoExtreme

24.08.2017

Candy Dulfer с лично интервю пред Ива

23.08.2017

Румен Манов с "Приказкa за България"

22.08.2017

Mind Trips и Алекс Раева с нова песен

21.08.2017

Коментари