Две представления, посветени на Крикор Азарян, през март в Театър Азарян

Черното пиле
по текстове на Николай Хайтов  
16 март 2017 | 19:30 ч. 
моноспектакъл на Мариус Куркински
музика: Емилиан Гацов-Елби
 
На 15 март 1934 г. е роден един от най-значимите театрални режисьори в историята на съвременния театър у нас – проф. Крикор Азарян. Ден след рождената му дата, в театъра, носещ неговото име, гостува новият моноспектакъл на Мариус Куркински – "Черното пиле". Представлението на 16 март 2017, Мариус Куркински, който е сред най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян, посвещава на големия режисьор. 
 
В спектакъла са включени три разказа на Николай Хайтов – "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле". 
"Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват", казва Мариус Куркински. 
 
В очакване на Годо
от Самюъл Бекет 
Премиера: 23 март 2017 | 19:30 ч. 
режисьор: Деян Донков
сценограф и костюмограф: Чавдар Гюзелев
саунд дизайн: Калин Николов
 
На 23 март 2017 от 19:30 ч. ще бъде първият премиерен спектакъл на Театър Азарян за този сезон. "В очакване на Годо" по пиесата на Самюъл Бекет е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра. Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора. 
 
"Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното. 
 
Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът "В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов  актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа."
 
Билети за представленията в програмата на Театър Азарян може да закупите от касите на Билетен център, НДК.
 

Свързани новини

Премиера: "Как Инджето не стана цар"

05.04.2018

Изложба на Мери Елън Марк

23.03.2018

Цирков спектакъл в "Арена Армеец"

14.03.2018

James Bond - Live in concert

14.02.2018

"Верига от думи" отново на сцената

13.02.2018

Коментари