CineLibri 2017: Светлина, сянка и движение

Третото издание на "Синелибри" (11-22 октомври) ще предложи на публиката уникална съвкупност от  киносъбития, литературни премиери и музикални импресии. От днес всички филми за всички прожекции в София са в продажба, а зрителите вече могат да видят и програмата на 31 пълнометражни с 150 прожекции в столицата.
 
Тя включва 8 адаптации на литературни творби – както класически, така и съвременни, създадени през последните две години. Сред тях са "Вечерята" (по романа на Херман Кох), "История на красотата" (по бестселъра на Никол Краус), "Изгубеният град Z" (по книгата на Дейвид Гран), "Завръщане в Монтаук" по Макс Фриш, "Истанбул червен" на Ферзан Йозпетек, "Изгубените" на София Копола и "Ана Каренина. Съдбата на Вронски" – свежа интерпретация на безсмъртната литературна класика. Част от конкурса е и последният филм на големия руски режисьор Павел Лунгин – "Дама Пика" по Пушкин, който ще бъде представен в зала "България" в петък, 13 октомври, в съпровод с две арии от едноименната опера на Чайковски.
 
Паралелната програма има няколко фокуса: кинокласики, съвременен прочит на класиката, съвременни продукции, документални филми. В списъка на "Бунтовник в ръжта", "Предчувствие за край" (по романа на Джулиан Барнс, спечелил му "Букър"), "Светлина между два океана" с Алисия Викандер и Майкъл Фасбендер, новия филм на Серджо Кастелито – "Фортуната" (донесъл награда на Жасмин Тринка в Кан) и "Моят живот като Тиквичка". 
 
Оригинален прочит на класически литературни произведения са заглавия като "Треска за лалета", смайващият еротичен трилър "Слугинята" (близо 60 награди и 85 номинации!), "Дневникът на една камериерка" (по Октав Мирбо) и "Братовчедката Рейчъл" по романа на Дафни дю Морие. Вечната филмова класика е представена от "Дневна красавица" на Луис Бунюел (с Катрин Деньов и Мишел Пиколи) и "Дона Флор и нейните двама съпрузи" по едноименната творба на Жоржи Амаду.
 
Билети за всички филми и прожекции са в продажба на EpayGO и в съответните киносалони. Пълната програма на фестивала е обявена на cinelibri.com.

Свързани новини

Още за CineLibri

19.10.2022

Синелибри 2021: 2 - 31 октомври

24.08.2021

Cinelibri с атрактивна онлайн селекция

23.10.2020

Рекорден брой зрители на CineLibri 2019

22.10.2019

"Изпепеляване" спечели CineLibri

15.10.2019