CineLibri 2017 стартира и предстоят 12 дни кино и литература

Дългоочакваното откриване на кино-литературния фестивал премина при огромен интерес и постави началото на 12-те дена кино, които ще завладеят столицата и други градове из страната. 
 
Присъстващите на събитието станаха свидетели на атрактивен визуален спектакъл. За начало на вечерта Рут Колева изпълни парчето "Светлата страна" във висока пет метра рокля, докато около нея се вихреше 3D мапинг шоу на визуалния артист Поли Герасимова. Светлина, музика, кино и литература се сляха в едно и пренесоха цялата зала в друго измерение на изкуствата. 
 
 
Генералният директор на фестивала Жаклин Вагенщайн приветства гостите и обеща най-силното издание на CineLibri до сега. Събитието продължи със световната премиера на премонтираната лента на най-новия филм на Роман Полански "По действителен случай". 
 
 
Международното жури на  фестивала вече пристига в България. В неговия състав влизат внучката на Чарли Чаплин – холивудският кино продуцент и актриса Кийра Чаплин (на снимката), френският композитор Бруно Куле, италианската сценаристка Дориана Леондеф и българският режисьор и продуцент Илиян Джевелеков. Те ще оценяват конкурсната програма от 8 нови филма - "Завръщане в Монтаук", "Дама Пика", "История на любовта", "Червеният Истанбул", "Вечерята", "Ана Каренина. Историята на Вронски", "Измамените" и "Изгубеният град Z". 
 
 
Кулминацията ще се случи на 14-ти октомври отново в зала 1 на НДК, където ще се състои церемонията по награждаването на най-добрата адаптация по книга. Събитието ще бъде последвано от прожекция на епичната руска продукция "Ана Каренина. Съдбата на Вронски." по мотиви от класиката на Толстой.
 
В следващите дни предстоят две Холандски гала вечери. В кино Люмиер Lidl ще бъде представено цялостното творчество на Херман Кох, преди прожекцията на адаптацията на книгата му "Вечерята". В главните роли в тази трета поред адаптация на романа ще видим Ричърд Гиър и Лора Лини. Втората гала вечер ще съпроводи прожекцията на филма "Тонио" - холандската кандидатура за миналогодишните награди "Оскар".
 
Петък 13-ти в рамките на фестивала ще бъде особено специален с последния филм на големия руски режисьор Павел Лунгин "Дама пика" по едноименната повест на Пушкин. Прожекцията ще се състои в зала "България" навръх нейната 80-годишнина. За откриването на вечерта оркестърът на Софийската Филхармония ще изпълни две арии от едноименната опера на Чайковски. 
 
В рамките на седмицата на италианския език по света, посветена на киното, ще бъдат излъчени няколко италиански ленти. С комедията "Най-добри неприятелки" ще ни запознае лично нейната сценаристка Дориана Леондеф в Дом на Киното. Адаптацията по едноименния роман "Златната възраст" ще представи авторката на книгата Франческа Романа Масаро в кино Одеон. 

Свързани новини

Иън Макюън идва на Cinelibri 2018

21.06.2018

Ела на CineLibri парти с Рут Колева!

20.10.2017

Фолкер Шльондорф получи "CineLibri" 2017

19.10.2017

Давид Гросман - гост на CineLibri 2017

16.10.2017

Ето кой грабна награда CIneLibri

16.10.2017

Коментари