46 филма и много любов на CineLibri 2018

Вече се задава четвъртото издание на фестивала CineLibri (10-24 октомври), което ще представи над 300 прожекции на 46 филма с национални премиери, много специални гости, събития и емоции. Тематичен фокус тази година е любовта във всичките й измерения, което обяснява и мотото на фестивала: Любов между редовете.
 
По традиция част от филмите в програмата на CineLibri се излъчват и извън столицата. Тази година каузата на фестивала приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна и Враца. 
 
Британският писател, кино сценарист и общественик Иън Макюън ще открие CineLibri 2018 на 10 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК  с една от най-интригуващите литературни адаптации, създавани някога - "На плажа Чезъл". Макюън ще бъде удостоен и с титлата Доктор хонорис кауза на СУ "Св. Климент Охридски".
 
Конкурсната програма на CineLibri включва 9 филма, в т.ч. филма омнибус "8 минути и 19 секунди", който се състои от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника "И всичко стана луна" на Георги Господинов. Това е първата българска продукция в историята на фестивала, която ще се състезава за наградата за най-добра екранизация.
 
В конкурсната програма присъстват отбрани продукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и спечелиха адмирациите на публиката, а някои от тях са удостоени с награди на едни от най-големите международни кинофоруми: криминалната драма "Ще се видим там горе" с пет награди "Сезар", интелигентната мистерия "Чудноватият дом" по романа на Агата Кристи; трилърът "Липсващото досие", адаптация по бестселъра на Дрор Мишани; комедийният романс "Джулиет гола", френската драма "Обещанието на зората", адаптация по автобиографичния роман на Ромен Гари, с Шарлот Генсбург; амбициозната продукция "Чайка" по пиесата на А. П. Чехов, с участието на Сърша Ронан и Анет Бенинг; копродукцията "Съпругата" с участието на забележителната Глен Клоуз.
 
В рамките на фестивала ще се състои още един конкурс, този път на кино-фотографска тема. Най-добрите фотографски прочити на "Любовта между редовете" ще бъдат включени в тематична изложба в Градската градина в София.
 
Бляскавата церемония по награждаване на победителите от конкурсната програма ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Непосредствено след обявяването на призьорите и връчването на отличията зрителите ще присъстват на премиерна прожекция на "Човекът, който уби Дон Кихот” на Тери Гилиъм.
 
За първи път тази година програмата на CineLibri предвижда единайсет български филмa
 
Българската публика ще се срещне с прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако, една от легендите във френското кино. Зрителите на CineLibri ще имат възможност да видят най-новия филм на Жако, "Ева”, адаптация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел. 
 
В качеството си на специален гост на фестивала у нас пристига и нашумелият израелски писател Дрор Мишани, придобил известност с поредицата романи с инспектор Авраам. Успехът на първия от тях, "Липсващото досие”, е толкова голям, че режисьорът Ерик Зонка решава да го пренесе на екрана, а за главните роли се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.
 
Акцент в паралелната програма на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската култура в България). Събитията предвиждат прожекции на отличени литературни адаптации, съпровождащи ги дискусии и множество празнични изненади, и се организират със специалното съдействие на съответните културни институти и посолствата на изброените страни. 
 
Билетите за всички прожекции в София и страната вече са в продажба през системата на epay и на касите на кината. Линк към билетите в продажба за всеки от филмите  можете да откриете на официалната интернет страница на фестивала cinеlibri.cоm.
 
Фестивален пас на стойност 50 лв., осигуряващ достъп до всички прожекции с изключение на прожекциите в моловете, културен център Г8 и Евро Синема, можете да закупите от книжарниците на "Колибри” на ул. "Иван Вазов” 36 и във Френския културен институт. Акредитациите дават свободен достъп за над 150 прожекции в рамките на 14 дни, едва след като всички зрители с редовни билети са се настанили в залата.

Свързани новини

Рекорден брой зрители на CineLibri 2019

22.10.2019

"Изпепеляване" спечели CineLibri

15.10.2019

10 дни до началото на Cinelibri 2019

25.09.2019

Бляскави кинопремиери на CineLibri 2019

19.09.2019

Късометражни филми на CineLibri 2019

17.09.2019

Коментари