Стартира Sofia Independent Film Festival 2018

С прожекция на биографичния филм McQueen тази вечер от 19:00 часа в кино "Люмиер" стартира деветото издание на единствения по рода си фестивал на независимото кино у нас Sofia Independent Film Festival. В дните от 26 октомври до 3 ноември в Дом на киното, Люмиер, Одеон, Г8 и Евро Cинема ще бъдат прожектирани филми от 4 континента.
 
30 филма ще се борят за престижните награди в категориите за игрален, документален и късометражен филм, а извънконкурсната програма ще ни срещне с най-добрите заглавия от световните кино афиши за последните 12 месеца, старателно подбрани от новия екип на фестивала. 
 
Скот Хилиър - операторът на носителя на "Оскар" "Twin Towers" и директор на фестивала ЕCU, ще бъде специален гост и ще проведе уъркшопа "More Than A Script Competition" на 27 октомври в Кино Култура. 
 
Със специален акцент към късометражното кино, в тазгодишното издание ще видим изключителни заглавия, част от които за първи път се качват на голям екран у нас. А с лентата "Поетът и дяволът" на 30 октомври в 18:30 часа в кино "Одеон" ще отпразнуваме 60-годишнината на Владо Пенев. В навечерието на юбилея си, актьорът ще бъде специален гост на прожекцията, която ще зарадва киноманите и любителите на Sofia Independent Film Festival. 
 
На специална вечер, посветена на алпиниста Боян Петров, ще гледаме филма "Лятото свършва през юни”, който представя изкачванията на два осемхилядника - Гашербрум II (8 036 м) в Каракорум през юли 2017 и Даулагири (8 167 м) в Хималаите през септември 2017 - последните два върха от Хималайската корона, успешно изкачени от Боян. Филмът ще може да бъде видян на 28 октомври, в 18:00 часа, в кино "Люмиер". Специални гости на прожекцията ще бъдат Радослава Ненова – жената до Боян, Стефан Стефанов и Петя Колчева - алпинисти и негови приятели.
 
Извън състезателната програма на Sofia Independent Film Festival, носител на Оскар през 2018 за чуждоезичен филм, е и лентата "Фантастична жена". Филмът разказва историята на  Мaрина - трансексуална жена, която работи като сервитьорка и певица в нощен клуб. Една вечер мъжът на живота ѝ умира, но Марина е лишена от възможността да скърби за своя любим. Това е филм за живота след смъртта и за силата да накараш себе си да продължиш напред, въпреки бурята, която бушува в сърцето. По време на фестивала лентата може да бъде видян три пъти. Първата прожекция е  на 27 октомври в 19:00 часа в Дом на киното. Тези, които няма да могат да се насладят на филма тогава, ще имат възможността да отидат на следващия ден – 28 октомври в 20:45 часа в кино "Одеон" или на 31 октомври в 20:30 часа, отново в Дома на киното. 
 
В конкурсната програма ще участват 30 филма от целия свят, които ще се борят за голямата награда. В състезанието са и три български ленти, сред които "Упражнение за доверие" на Вилма Карталска, който влезе в септемврийското издание на Changing Face International Film Festival в Сидни и през 2019 ще се бори за голямата награда.
 
Със световна премиера в рамките на фестивала очакваме филма "Лоша компания" на режисьорът Джош Слейтс. "Изключително развълнуван съм, че премиерата на филма ще бъде именно в България", споделя самият Слейтс. Филмът разказва историята на една авторка, която проправя своя път на турне на книгата си. 
 
Ерудирано петчленно жури ще има нелеката задача да оцени филмите в състезателната програма и да избере най-добрите сред тях. В състава на журито влиза Галина Тонева – продуцент и един от основателите на "Гала Филм" ООД 1995. По образование е журналист и икономист. Завършва европейската програма за продуценти "Изток-Запад" в Чехословакия. Повечето ѝ филми са международни познати, а наградите – над 60. 
 
Александра Цветкова е PR специалист, ориентиран във филмовата индустрия. Работи като PR&Creative Manager в едно от водещите филмови студиа в Европа като отговаря за връзката с потенциални клиенти, както и със съществуващи такива. В работата си е допринесла за създаването на множество кампании и инициативи.
 
Иван Владимиров е сценарист и режисьор. Негов е филмът "Валсове и танга от село Бела вода", участвал е в състезателните програми на различни конкурси. Сърежисьор е на игралния филм "Кецове".
 
Над 25 игрални и безброй документални филми има Лорис Сърци. Той е роден в Рим и има магистърска степен по продуцентство от UCLA през 2003. Сценарист е на няколко проекта и театрален режисьор на постановки, сред които "Фантомът на операта".
 
Актьорът Иван Юруков завършва НАТФИЗ през 2004 в класа на проф. Стефан Данаилов. От 2005 до днес е в трупата на Народен театър "Иван Вазов", като е играл на сцените на повечето столични театри. Не по-малко богата е кино биографията му. Започва с късометражни филми, а с тях започват и наградите. В момента работи по първия си пълнометражен филм "До последния каприз".

Свързани новини

Stallone подготвя "Непобедимите 4"

09.07.2019

Новият “Цар Лъв” тръгва по кината

01.07.2019

Почина актьорът Max Wright от "ALF"

27.06.2019

Sylvester Stallone е готов за "Rambo 6"

18.06.2019

Sylvester Stallone готви сериала "Cobra"

07.06.2019

Коментари