Андра Дей за успеха си на "Златните Глобуси" и посланието на Били Холидей

Актрисата и певица Андра Дей (Andra Day) беше отличена със "Златен Глобус" за превъплъщението си в легендарната Били Холидей в биографичния филм за певицата - "United States vs. Billie Holiday".

Нямаше прогнози, които сочеха към грандиозния успех на Дей, което се превърна и в една от изненадите на вечерта. Тя се пребори за статуетката в изключително силната конкуренция на сочената за фаворит Франсис Макдормант от отличения филм "Земя на номади", и силните претендентки Кери Мълиган, Виола Дейвис и Ванеса Кърби.

36-годишната Дей стана известна като автора на един от химните на движението Black Lives Matter - "Rise Up", а това е нейната първа роля в голямото кино. 

Ето че вече Дей има "Златен Глобус", което я поставя във фокуса на вниманието и заради обществената й позиция, но чисто и просто заради огромния й талант, който тя разкрива в биографичната лента за една от най-провокативните и емоционални изпълнителки в историята на джаз музиката.

"United States vs. Billie Holiday" е за всеки, който вярва, че музиката може да провокира социални промени, а водещото изпълнение на Андра Дей е изпепеляващо, пишат критиците.

Филмът се фокусира върху бурния период през 40-те години, когато Холидей е бил под прицела на американското правителство, защото отказва да спре да пее песента си "Strange Fruit" - посветена на зверствата над чернокожите. 

Тази революционна протестна песен използва ярки образи, за да предаде варварските расистки линчове в американския юг. "Черни тела се люлеят от южния бриз", пее Холидей. "Това не е красива песен - грозна е, ужасна е",  казва тя.  "Така че спрете да ми се усмихвате, спрете да ръкопляскате и направете нещо по въпроса! "

На сцената Холидей е недосегаема, но враговете й откриват слабостта и към наркотиците и я използват срещу нея. 

Към днешна дата Дей споделя, че е модерният начин на мислене, да се смята, че Били Холидей се е възприемала като активистка. "Мисля, че тя просто е постъпила правилно", казва тя.

Актрисата вярва, че Холидей би искала нейното послание да достигне до всички, независимо от цвета на кожата. А то е повече от ясно:  "Просто спрете да ни убивате!".

Свързани новини

Златни глобуси 2023: наградените

11.01.2023

Номинации за "Златен глобус" 2023

13.12.2022

Кой спечели Златните глобуси

10.01.2022

Борат взе "Златен Глобус"

01.03.2021

Виж всички номинирани за "Златен глобус"

04.02.2021