Започва празничното 25-то издание на София Филм Фест. Ето акцентите

София Филм Фест празнува четвърт век с изключително богата програма. 

Началото е поставено като Мюзик Филм Фест през 1997, като през годините софийският фестивал се утвърди като едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа. Това е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в каледара на ФИПРЕССИ.

Официалното откриване на 25-ия София Филм Фест е на 11 март в Зала 1 на НДК с филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. На 17-ти със същата лента ще започне форумът в Пловдив. Изданията паралелно ще вървят в Бургас и Варна.

Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма

25-ият София Филм Фест се открива с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - „Февруари”, който участва в официалната селекция на фестивала в Кан 2020.  „Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на режисьора, който е един от най-успешните представители на новото българско кино. Творбата е копродукция между България и Франция, а историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Главната роля във „Февруари“ е поверена на Иван Налбантов.  

Силен акцент на фестивала е българското кино

Щеше да е много вълнуващо, ако една от най-нашумелите актриси в Холивуд в момента - българката Мария Бакалова се прибере в София за стартиращия утре „София Филм Фест“, но появата на 23-годишната сензация ще бъде само на екрана. Бакалова участва в новия филм на режисьора Ивайло Пенчев (“Летовници” и “Корави старчета”) „Като за последно“, който ще бъде показан премиерно в рамките на 25-ия столичен фестивал за кино.

В лената ще видим 23-годишната Баклова, неин партньор е 74-годишният актьор Васил Банов. Героите им прекарват не повече от ден заедно, но въпреки това дядото, който е прочут писател, но живеещ в самота, решава да предложи брак на младото момиче, като, също така е решен да осинови детето, което тя носи.

„Като за последно“ е заснет преди пробива на Бакалова в „Борат 2“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Sofia International Film Fest (@sofiafilmfest)

 

Друга любопитна за зрителите е българската премиера на „Уроци по немски“ на режисьора Павел Веснаков. Пълнометражният дебют на Веснаков получи международно признание в края на 2020 - световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор. Освен Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова и Иван Налбантов.

„Петя на моята Петя“ носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант, които за съжаление ни напускат, когато поетесата е едва 16-годишна. Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова, Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов и др. 

Сред премиерните български заглавия са „Житие“ на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец, „Блаженият“ на Станимир Трифонов, „Рая на Данте“ на Димитър Радев, „Сбогом, Джони“ на Константин Буров.

Световното кино ще представи изключителната селекция от филмите на 25 изключителни режисьори

Кинотворците са получили лично Наградата на София на издания на София Филм Фест през изминалите 25 години.

Присъствието на такива светила на световното кино на фестивала е една от причините София да бъде обявен за един от Творческите градове на киното на ЮНЕСКО, съобщават организаторите. 

Ето и част от имената, чийто най-големи шедьоври ще види публиката: Фолкер Шльондорф, Вим Вендерс, Тери Гилиъм, Тед Кочев, Горан Паскалевич, Тери Джоунс, Хю Хъдсън и Роман Балаян.

Документален филм за режисьора Вим Вендърс пък ще се състезава в Международния конкурс. 

 

 

Легендарният член на "Монти Пайтън" Тери Гилиъм ще получи наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум, присъдена му от Международната федерация на филмовите критици. Тук отличен е и румънският режисьор Кристи Пую. 

Първата събота на фестивала - 13 март - ще бъде посветена на творчеството на двамата велики Тери с участието и на не по-малко великия Майкъл: непосредствено след прожекцията на "Животът на Брайън според Монти Пайтън", ще има майсторски клас, с жива връзка с Лондон. След това публиката в Дома на киното ще има възможност да види на голям екран и забележителната класика на Тери Гилиъм "Бразилия".

Големият ирански режисьор Джафар Панахи ще получи наградата на Столичната община за своя изключителен принос към изкуството на киното. В  годината на юбилейния 25-ти София Филм Фест Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена на изключителния музикант и композитор Теодосий Спасов - това ще се случи в деня на откриването на фестивала на 11 март.

12 са филмите, състезаващи се за Голямата награда „София - Град на киното"

Отличието се определя от международно жури, предвождано от аниматора Теодор Ушев, и в състав - Иля Хржановски (режисьор, Русия), Светла Цоцоркова (режисьор, България), Наташа Петрович (актриса, Северна Македония) и Саболч Хайду (режисьор, актьор, продуцент, Унгария).

Филмите са: 

Вухай" ("Wuhai") - Китай, режисьор Джоу Дзъян;
"Диви дни" ("Savage Days") - Франция, режисьор Давид Ланзман;
"Луцу" ("Luzzu") - Малта, режисьор Алекс Камилери;
"Неподвижен" ("Bedridden") - Монголия, режисьор Бямба Сахя;
"Петя на моята Петя" ("Petya of My Petya") - България, режисьор Александър Косев;
"Работна смяна" ("The Shift") - Латвия, режисьор Рейнис Калвинш;
"Разлом" ("Ravine") - Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай;
"Розовият облак" ("The Pink Cloud") - Бразилия, режисьор Юли Жербасе;
"Уроци по немски" ("German Lessons") - България-Германия, режисьор Павел Г. Веснаков;
"Черната котка" ("The Black Cat") - Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини;
"Шоуто на Джемил" ("The Cemil Show") - Турция, режисьор Баръш Сархан;
"Шпагат" ("Grand Écart / Spagat") - Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох
 
Още информация за събитията и всички филми в програмата може да откриете на сайта на СФФ. 

Свързани новини

Официален старт на София Филм Фест

11.03.2022

Оскари 2021: Победители и победени

26.04.2021

Оскарите идват, виж 20 любопитни факта

21.04.2021

"Борат 2" и Бакалова с номинации от MTV

20.04.2021

BAFTA 2021: Кои са наградените

12.04.2021