Оскари 2021: Какво да очакваме от наградите

Оскарите предстоят на 25 април, а известните факти около церемонията обещават тя да не прилича на предходните, които, така или иначе, от година на година отбелязват все по-нисък телевизионен рейтинг.

Въпреки това, аудиторията, която ще проследи кулминацията в наградния сезон е огромна. Тази година обаче има няколко факта, които ни карат да си мислим, че наградите ще бъдат по-любопитни и ще ни предложат изненади, или иначе казано - очакваме неочакваното. 

Първо, не се знае почти нищо за сценария на събититето, освен че ще прилича повече на филм, а не на обичайната наградна церемония. Да започнем с режисьора Стивън Содърбърг - култов автор на филмовите класики „Секс, лъжи и видео“, „Ерин Брокович“, „Бандата на Оушън“ и др., както и на добилия мрачна актуалност през последната година „Заразяване“. Със сигурност Содърбърг знае как се работи с холивудските знаменитости, така че да сътворят кинохит.

Още при отлагането на церемонията от февруари за края на април, организаторите обявиха, че искат бляскава церемония на живо, а не всичко да се случва „от дивана вкъщи и по пижама“. И феновете и индустрията със сигурност очакват това, след като изминалия награден сезон призьорите даваха интервюта през платформата Zoom, а дизайнерите се радваха на малкото снимки на дрехите им в профилите на звездите в социалните мрежи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Maria Bakalova (@mariabakalovaofficial)

Очакванията са, че в неделя вечерта на гарата в стил арт деко Union Station в Лос Анджелис - мястото, където ще се съберат звездите няма да има традиционен червен килим, но въпреки това ще има звездна атмосфера. Със сигурност има лимит на публиката и на журналистите, които ще отразяват събитието, но няма как. Кинозвездите обаче няма да носят предпазни маски, тъй като наградите са в Холивуд, където за продукциите не важи това ограничение. На традиционното за церемонията място - Dolby Theater в Холивуд ще се проведат концертите. Всичко ще се предава в реално време, ще има сателитни връзки от други „Оскар спотове“ в Лондон и по света.

Union Station често е ставала снимачна площадка. Тя e била сцена във филмите "Черният рицар", "Блейд рънър" (1982), "Хвани ме ако можеш" и други 

Едно е сигурно - наградите на Американската киноакадемия още от първата си церемония през 1929 година са бляскаво събитие и, въпреки пандемията, няма да изневерят на историята си и през тази година. 

20 любопитни факта за Оскарите

Няма колебание, че фаворит за най-много награди, включително за филм, режисура и главна женска роля е „Земя на номади“ на режисьорката Клои Чжао и с актрисата Франсис Макдормант в главната роля. Филмът вече спечели повечето награди, включително „Златен Глобус“ и БАФТА. В навечерието на Оскарите лентата спечели приза за най-добър филм на 36-ите годишни награди "Независим дух".

Все пак на Оскарите не са изключени изненади. Въпреки че засега не е фаворит в спечелването на награди, „Манк“ на режисьора Дейвид Финчър, посветен на холивудската легенда Херман Дж. Манкевич, има шанс да се превърне в изненадата на вечерта. Силни са останалите претенденти за най-голямата награда – южнокорейският „Минари“, „Бащата“, „Момиче с потенциал“, „Процесът срещу Чикаго 7“, Юда и черният месия", и "Без звуци в живота", но залагаме на „Земя на номади“ за спечелването на големия Оскар.

Мария Бакалова получи номинация за Оскар 2021. Виж всички номинирани

Другото събитие, което българската публика ще следи с най-голям интерес е, разбира се, изявата на актрисата Мария Бакалова. Тя се състезава за Оскар със своята историческа номинация за „Борат 2“ със знаменитостите Глен Клоуз за "Елегия Хилбили", Оливия Колман за „Бащата“, Аманда Сайфред за "Манк", Юн Ю-джун за "Минари". Много ни се иска именно Бакалова да е призьорът в категорията поддържаща роля, но везните на залозите клонят повече към Юн Ю-джун.

Саша Барън Коен и Мария Бакалова ще се видят в неделя, тъй като "Борат 2" ще се състезава за адаптиран сценарий, а Коен е номиниран и за поддържаща мъжка роля във филма "Процесът срещу Чикаго 7". В категорията за сценарий конкуренцията е жестока – фаворитите тук са „Бащата" и "Земя на номади". За наградата за „оригинален сценарий“ също има няколко силни претенденти, но очакванията ни са, че ще бъде оценена лентата "Момиче с потенциал" на Емералд Фенъл. Най-малкото заслужава поне един Оскар, а в другите категории, в които е номинирана има нищожен шанс.

Много ни се иска също легендата Антъни Хопкинс да получи Оскар за главна мъжка роля в „Бащата“. Така 83-годишният актьор ще стане рекордьор в историята на церемонията, като най-възрастният носител на наградата. Голяма конкуренция е Чадуик Боузман за "Ма Рейни: Майката на блуса", като очакванията са, че имено звездата от „Черната патнера“ ще бъде награден посмъртно.

"За душата" или как се пише музика за Оскар

Ако има сигурни отличници тази година, това са претендентите в категориите „най-добър анимационен филм“ и „най-добър чуждоезичен филм. Това са съответно „За душата“ и „Още веднъж по едно“ на датчанина Томас Винтерберг. Всичко обаче ще стане сигурно тази неделя, когато от 20 часа местно време (рано сутринта в понеделник българско време) ще започне най-голямата наградна церемония в Холивуд.

Свързани новини

Незабравимите награди ''Оскар''

14.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024

Кой ще пее на наградите ''Оскар''

06.03.2024

Ето кой ще се бори за "Оскар" 2024

24.01.2024

За четвърти път...

22.11.2023