Оскари 2021: Без награда за Мария Бакалова, триумф на "Земя на номади"

Оскарите са факт! 
93-тата церемония на наградите на Американската академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат запомнени с етническото многообразие на номинирани и победители, с това, че се случиха на жп гара (Union Station), както и с първите в историята номинации на две жени в две от най-важните категории – за най-добър филм и за режисура. Това са Клои Чжао за "Земя на номади" и Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал".
 
Триумфът е тотален за Чжао - "Земя на номади" е големият победител на наградите. Лентата се съревноваваше с "Манк", "Бащата", "Процесът срещу Чикаго 7", "Момиче с потенциал", "Юда и черният месия", "Минари" и "Без звуци в живота". Чжао стана първата азиатка и втората в историята жена, спечелила Оскар за най-добра режисура. Филмът разказва историята на хора, които принудени от различни обстоятелства пътуват из Америка, живеят в караваните си и се захващат с различни работи, за да оцелеят. Звездата във филма - актрисата Франсис Макдормант спечели своя 3-ти Оскар за главната си роля в лентата. 
 
Клои Чжао и Франсис Макдормант
 
Наградите ще бъдат запомнени с първата актьорска номинация за Оскар на българската актриса Мария Бакалова за поддържащата й роля в "Борат 2". Е, Мария не спечели статуетката, но "един ден ще бъде звезда", това каза актьорът Брад Пит, който оприличи 24-годишната бургазлийка с Мерилин Монро. Пит обяви носителя на наградата за подържаща женска роля и това е 73-годшната южнокорейка Юун Ю-джун за "Минари". Бакалова обаче беше обявена за една от най-елегатнтите дами на вечерта. Българката носи рокля на "Louis Vuitton", която е направена от 100 метра тюл, съчетан с дълбоко V-образно деколте, и украсено с диамантена огърлица. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Maria Bakalova (@mariabakalovaofficial)

 
Първият за вечерта Оскар отиде при британката Емералд Фенъл. Тя бе отличена за най-добър оригинален сценарий за филма "Момиче с потенциал", който имаше общо 5 номинации.

Избраха най-женския филм на 2020-та

Оскар за най-добър адаптиран сценарий спечелиха французинът Флориан Зелер и британският драматург Кристофър Хемптън за филма "Бащата", в който играе Антъни Хопкинс .

"Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг бе удостоен с награда за най-добър международен филм.

Оскари 2021: Какво да очакваме 

Антъни Хопкинс спечели Оскар за главна мъжка роля за "Бащата", с което 83-годишният актьор стана най-възрастният носител на тази награда. Хопкинс не присъства на церемонията, с което края на събитието не получи необходимия блясък, но отличието за Хопкинс е безспорно.

Призът на американската филмова академия за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Даниел Калуя за "Юда и черният месия". Там Калуя се превъплъщава в образа на Фред Хамптън - лидер на "Черните пантери" в Чикаго, а колегата му Лакийт Станфийлд играе внедрен в организацията информатор на ФБР.

Как се пише музика за Оскар? Разказват Джон Батист, Трент Резнър и Атикъс Рос

Напълно очаквано, "За душата" беше отличен с Оскар за най-добра анимация, както и за оригинална музика. Певицата H.E.R. спечели златната статуетка за най-добра песен от филм с "Fight for You" от "Юда и черният месия". Вижте ТУК всички номинирани и отличени. 

Свързани новини

Лейди Гага разби клишето на Оскарите

13.03.2023

Кунг-фу хватките отнесоха конкуренцията

13.03.2023

Финални прогнози преди Оскарите

10.03.2023

Финални награди преди Оскарите

27.02.2023

Риана ще пее на Оскарите

24.02.2023