"Силата на кучето" с поредна престижна награда по пътя към Оскарите

Мрачният уестърн "Силата на кучето" спечели най-големите отличия на Британската академия за кино и телевизия - БАФТА. 

Лентата на режисьорката Джейн Кемпиън получи наградите за най-добър филм и за най-добър режисьор. "Силата на кучето" имаше осем номинации за британския еквивалент на Оскарите. Бенедикт Къмбърбач (на снимката) обаче отстъпи приза за най-добър актьор на американския си колега Уил Смит, който беше оценен за превъплъщението си в бащата на тенисистките Винъс и Серина Уилямс в "Методът Уилямс".
 
Научнофантастичният епос "Дюн" на режисьора Дени Вилньов е другият фаворит на вечерта с най-много - общо пет приза БАФТА от единадесет номинации. Продукцията беше отличена в техническите категориите: за визуални ефекти, звук, дизайн на продукция, Грег Фрейзър беше отличен за операторско майсторство, а Ханс Цимер за оригинална музика.  
 
Черно-белият разказ "Белфаст" за детството на актьора и режисьор Кенет Брана в Северна Ирландия получи награда БАФТА за най-добър британски филм. Той имаше шест номинации. 
 
Джоана Сканлън спечели БАФТА за най-добра актриса за ролята си във филма "След любовта" (“After Love”). Призът за най-добра актриса в поддържаща роля спечели Ариана ДеБоуз за ролята си на Анита в "Уестсайдска история". Отличието за най-добър актьор в поддържаща роля пък взе Трой Коцур за "CODA: Дете на глухи родители". Той е първият нечуващ актьор, получил британското киноотличие.
 
Актрисата Лашана Линч, която участва в 25-ия филм за приключенията на Джеймс Бонд “Смъртта може да почака”, получи приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, чийто носител се определя от публиката. 
 
Продукцията за агент 007 спечели награда БАФТА за монтаж.
 
Отличието за оригинален сценарий отиде при Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", а за адаптиран - при Сиан Хедър за "CODA: Дете на глухи родители". 
 
Японският режисьор Рюсуке Хамагучи спечели приз БАФТА за най-добър неанглоезичен филм с "Карай колата ми".
 
Наградата за най-добра анимация получи "Енканто". За най-добър документален филм с БАФТА беше отличен "Лято на душата" (“Summer of Soul”). 
 
В категорията костюми отличието взе продукцията "Круела", а за грим и прически - "Очите на Тами Фей".
 
Тазгодишната церемония се завърна с традиционния си блясък и червения килим в "Роял Албърт хол" в Лондон, след като миналата година протече във виртуален формат заради пандемията, пише БТА.
 
Акцент на сцената стана изпълнението на 85-годишната дива Шърли Беси, която изпълни хита "Diamonds Are Forever" в чест на 60-ата годишнина от филмите за приключенията на Агент 007.  "Бонд става на 60, а приятелките му - на 25", пошегува се водещата на шоуто - актрисата Ребъл Уилсън.
 
Наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия се връчват две седмици преди Оскарите. Те са смятани за един от най-важните индикатори за успех на най-престижната кино церемония в Холивуд. 

Свързани новини

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024

Тъмната страна на историята

10.04.2024