Звездопад във Венеция - знаменитости и най-горещите филми на най-стария кинофестивал

Актрисата Ана де Армас която ще представи новия филм за Мерилин Монро, Тимъти Шаламе като болен от любов канибал, актьорът и певец Хари Стайлс и Флорънс Пю с новия си филм и още много кинозвезди се стичат към Венеция, където 79-о издание на най-стария кинофестивал започва днес. Младите кино любимци ще се изправят до знаменитости от ранга на Пенелопе Крус, Кейт Бланшет, Тилда Суинтън, Кристоф Валц, Сигорни Уивър.

Падането след две години и половина на "КОВИД стената", издигната край червения килим е едно от най-големите събития в началото на фестивала. Това ще позволи на феновете отново да селюбуват отблизо на своите идоли от света на киното по време на 11-дневния фестивал.

С почетни награди "Златен лъв" по време на фестивала ще бъдат удостоени френската кинозвезда Катрин Деньов и американският режисьор ("Американски жиголо") и сценарист ("Шофьор на такси") Пол Шрейдър. 

Може би една от най-очакваните премиери е на "Блондинка" - нов прочит на живота на филмовата икона Мерилин Монро, съчетаващ измислица и факти. Австралийският режисьор Андрю Доминик, типично в негов стил, обяви филма за "шедьовър" и се закани да превърне изпълнителката на главната роля - изгряващата звезда Ана де Армас, в актриса от холивудската "тежка категория".

Брад Пит подкрепи Ана де Армас за ролята ѝ на Мерилин Монро

Междувременно армията от фенове на Тимъти Шаламе жадува за "Изцяло и напълно" ("Bones and All"), който отново събира младия актьор от „Дюн“ с режисьора на "Призови ме с твоето име" Лука Гуаданино за един "канибалски романс".

Всички с огромно нетърпение очакваме първата голяма кино роля на певеца Хари Стайлс в трилъра "Не се тревожи, скъпа", в който си партнира с младата актриса Флорънс Пю. Лентата пък е дело на приятелката на певеца Оливия Уайлд, което е и нейният режисьорски кинодебют. Филмът за изолирана общност от 50-те години на миналия век ще бъде представен извън конкурсната програма.

Хари Стайлс: Най-търсеният мъж в света

Сред утвърдените звезди зрителите ще видят Пенелопе Крус в италианския филм "Необятност" ("The Immensity") на Емануеле Криалезе. Кейт Бланшет изпълнява главната роля във филма "Лидия Тар" ("Tar") на режисьора Тод Фийлд.

Освен филмите на Андрю Доминик, Лука Гуаданино и Тод Фийлд, конкурсната програма на 79-ата венецианска Мостра включва кинотворби на режисьори като Дарън Аронофски, Алехандро Гонсалес Иняриту, Алис Диоп, Джоана Хог, Мартин Макдона, Джафар Панахи, Флориан Зелер.

Общо 23 продукции ще се съревновават за престижната награда "Златен лъв" за най-добър филм на тазгодишния кинофестивал, който по думите на своя директор има за цел да бъде "прозорец, отворен към света".

Франция е добре представена тази година в конкурсната програма с "Децата на другите" на Ребека Злотовски с Виржини Ефира, "Двойка" на Фредерик Уайзман, "Нашите" - семеен портрет на Рошди Зем, "Атина" на Ромен Гаврас и "Свети Омер" на Алис Диоп. 

Френският режисьор и писател Флориан Зелер е заложил на звезди от ранга на Хю Джакман, Лора Дърн и Антъни Хопкинс, които да представят новото му виждане за отношенията между баща и син в "Синът". 

Седемдесет и деветото фестивално издание бележи завръщането на Дарън Аронофски, който ще се съревновава за "Златен лъв" с филма си "Китът" с Брендън Фрейзър. Фрейзър е в ролята на затлъстял мъж, който се опитва да възстанови връзката с отчуждената си дъщеря си, изиграна от актрисата от "Странни неща" Сейди Синк.

"Децата на другите хора" на Ребека Злотовски, "Любовен живот" на Коджи Фукада, "Свети Омер" на Алис Диоп, "Нашите връзки" на Рошди Зем - всички те поставят аспектите на семейния живот в центъра на своите драми, както и "Необятност" на Криалезе с носителката на наградата за най-добра актриса за миналата година Пенелопе Крус. 

Сред другите големи имена е мексиканецът Алехандро Гонсалес Иняриту, който е включен в конкурсната програма с "много личния" по думите на Алберто Барбера филм "Бардо, фалшивата хроника на няколко истини".

Зрителите ще видят британката Тилда Суинтън във "Вечната дъщеря" на Джоана Хог, докато ирландецът Колин Фарел ще бъде протагонистът в "Баншитата от Инишърин" на Мартин Макдона.

Рядката чест документален филм да намери място в конкурсната програма се пада на "Цялата красота и кръвопролитие" на американската режисьорка Лора Пойтръс. 

В надпреварата попадат още филмите "Аржентина 1985" на Сантяго Митре, "Киара" на Сузана Никиарели, "Моника" на Андреа Палаоро, "Отвъд стената" на Вахид Джалилванд, "Любовен живот" на Коджи Фукада, "Господарят на мравките" на Джани Амелио. 

Председател на журито ще бъде американската актрисата и носителка на "Оскар" Джулиан Мур. Съставът му включва още френската режисьорка Одре Диуан, чийто филм "Събитието" бе отличен със "Златен лъв" на миналогодишното издание на фестивала, нобеловия лауреат за литература Казуо Ишигуро, иранската актриса Лейла Хатами, италианския режисьор Леонардо ди Констанцо, аржентинеца Мариано Кон и испанския сценарист и режисьор Родриго Сорогойен.

Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит днес с филма "Бял шум" на режисьора Ноа Баумбак с Адам Драйвър, Грета Гъруиг и Дон Чийдъл, който също е включен в конкурсната програма. /БТА

Свързани новини

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024