Евелина Павлова: Първите 7 години не са достатъчни

Евелина Павлова е един от най-известните гласове в родния радиоефир. След шестгодишно отсъствие тя се завърна във FM+ с предаване за бизнеса, в което кани млади иноватори, откриватели и бизнесмени. Отделно в събота води детско предаване, в което пуска приказки, детски песнички, кани специалисти в областта на детското възпитание.
 
Съществува ли такова нещо като детско възпитание или всяко дете се ражда със своя характер?
И двете са верни. Децата са личности и носят своя индивидуланост, емоционалност. Ние като родители им помагаме да вървят в една или друга посока и да се изправят, когато паднат. Най-важното според  мен е да отделим време, за да ги опознаем. Повечето родители си мислят, че децата са техни копия и ги натоварват със своите нереализирани мечти. Надявам се да имам кураж не само на думи да позволя на своите деца да бъдат, каквито поискат. И да им помагам, доколкото мога.
 
Какво от възпитанието на твоите родители прилагаш сега в отношението към децата си?
Най-ценните за мен уроци от моите майка и татко са бъда толерантна, учили са ме на уважение, защото само да обичаш не е достатъчно, ако не уважаваш другите; да ценя изкуството. Майка ми четеше древногръцки легенди за лека нощ. И ме учеше да живея с музиката.
 
Какво е най-важно за детето през тези прословути първи седем години?
Не са достатъчни само седем години. С това работата ни не свършва. Психолозите смятат, че е важно да ги научим да са отговорни. Според един от най-интересните хора, които съм срещала през живота си, беше по време на обучение в Сиатъл, най-важно е да ги научим да вярват в себе си. Те мога всичко, стига да поискат. За целта се опитвам да казвам "не” много рядко.
 
Какво ще кажеш на семействата, които отказват да раждат повече деца, повлияни от икономическата ситуация в страната?
И двете си деца родих в момент, когато си мислех, че съм стъпила на здрава почва, а после се оказа подвижен пясък. Това не ми попречи да ги гледам спокойно и с любов. Иначе е въпрос на личен избор и на това да намериш верния човек.
 
В радио FM+ водиш диаметрално различни предавания - семейно и бизнес предаване. Как успяваш да събереш сили и емоции в две толкова различни предавания?
И най-сладкото - заедно с Мартен правим още и меломанското предаване Musicology от 16 до 18. Това може би са най-зареждащите часове от деня. Вижте, хората имат различни лица, интереси, занимания. Аз представям хора, които имат собствен бизнес, в същото време свирят в група и вечерта се прибират при децата си.  Аз също живея така. Имам собствена онлайн детска медия - Radio Family, водя предаване по Радио FM+, и преди всичко съм майка. Същото правя и в ефир. Животът ни е многообразен.
 
Защо прояви интерес към една малко или много мъжка тема: иновациите в бизнеса?
А защо да е мъжка? Значи аз съм мъжко момиче! Аз самата преди две години инициирах един предполагаем иновативен проект - радио, което се прави от деца, и е за деца. А пък заедно с приятели и колеги от телевизията стартираме една видео поредица за предприемачи CityZen. В момента работя по много интересен за мен, отново интернет базиран, проект, който е адресиран към тийнейджъри. Винаги съм обичала "новото начало”. Има много хора в България, които правят пробиви в сферата, в която работят. Смятам, че трябва да се говори за тях.  
 
В темата на бъдещето и иновациите, как ще се развие радиопрограмирането в следващите 10 години?
Все повече в дигитална среда. Медиите стават мултимедии. Радиата са в социалните мрежи и имат канал в YouTube.
 
Има ли млад иноватор, който да те е впечатлил в последно време и за когото може да кажеш: това е човек от бъдещето?
Всеки, който е решил да направи крачка напред , вече е стъпил с единия крак в бъдещето. Впечатляват ме хора, които се занимават със социално предприемачество. В "Часът на идеите” всички гости имат вдъхновяващи истории.
 
Липсва ли ти тв ефира?
Обичам и телевизията, разбира се. "Аз обичам България” беше много смислено и добро предаване. То ми липсва, да!
 
Какво е специалното да си в радиоефир и защо това става вирус за всеки, който го е опитал?
Музиката!
 
Интервюто е дадено специално за nbox.bg.

Свързани новини

Ива Дойчинова: В радиото е бъдещето

16.12.2015