11 забавни факта за модата

Може би си мислите, че знаете всичко за модата. Всъщност не, уверява бгнес. И цитира международната виртуална общност Kaymu, подбрала 11 от най-интересните и забавни факти, свързани с фешън индустрията.
 
1. Полата е втората най-стара дреха в историята на женските облекла. На първо място е подобието на блуза, направена от животинска кожа.
 
2. В древните Римски времена най-почитаният цвят е бил лилавият. Толкова е бил ценен, че законово е било регламентирано да се носи само и единствено от императора и неговото семейство.
 
3. Първият плат, който е започнал да се търгува масово е бил с червен цвят, с ширина и дължина колкото една човешка ръка. Американските индианци, използвали тези ивици, за да ги връзват около главите си.
 
4. Типично за кралица Елизабет е, че винаги носила по десет броя дрехи и аксесоари. Не сме сигурни дали е заради суеверие или според етикета на кралския двор.
 
5. Дамите, които са се явявали във френския съд на Наполеон, били задължавани да носят само и единствено бяла дълга рокля.
 
6. Първите патентовани сутиени били направени от кърпички в началото на 20-ти век. Въпреки това има сведения, че викингските жени ги носели преди хиляди години, за да се осигури опора на бюста по време на борба.
 
7. По времето на Втората световна война чорапите са били толкова модерни, че когато се налагало на жените да ходят боси, очертавали линии с молив по крака, за да се имитират шев.
 
8. През Средновековието, обличането на бяла рокля е било свързвано с траур и тъга, до момента, в който кралица Виктория решава да сложи бяла рокля за сватбения си ден.
 
9. Гръцките проститутки били принуждавани да ходят боси и на стъпалата на краката им да пише "Следвай ме".
 
10. Високите токове са били носени от мъже и от жени. Чрез тях силният пол си осигурявал стабилност и опора докато язди кон.
 
11. През Средновековието жените носели живи хамелеони като брошка. Те ги зашивали за реверите на дрехите си. 

Свързани новини

Джей Ло и Зендая водещи на Met Gala

19.02.2024

Знаете ли кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Каква ще бъде темата на Met Gala 2024?

20.11.2023

Вечерта на модата в снимки

09.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023