Франция обмисля забрана за супер слабите модели

Френският парламент обсъжда въвеждането на ограничения за дефилирането на супер слаби модели на модния подиум, пише life.dir.bg. Проектозаконът, внесен от здравната министърка Марисол Турен, дори предвижда забраната на модни сайтове, които своеобразно "рекламират" нездравословния начин на живот и хранителни разстройства като анорексията и булимията. 
 
"Това е важно послание към младите момичета, които възприемат моделите като естетически идеал" - заяви министърката. "Важно е да им се каже, че е важно да се хранят и да се грижат за своето здраве" - допълни тя.
 
Моделите ще трябва да представят медицинско свидетелство, че имат индекс на телесната маса (BMI) от най-малко 18, за да получат работа. За жена с височина 1.75 това се равнява на тегло от най-малко 55 килограма. Агенции или модни къщи, които наемат момичета под това тегло, ще бъдат глобявани до 7 500 евро, а агентите им са заплашени с до 6 месеца затвор, ако законът бъде одобрен от парламента. 
 
Във Франция от анорексия страдат около 30-40 000 души, повечето от които са тийнейджъри, притеснява се депутатът социалист Оливие Веран, който е лекар по професия. Ако законът се приеме, страната с модна индустрия и бизнес с луксозни стоки за десетки милиарди евро би се присъединила към Италия, Испания и Израел, където преди две години бяха приети подобни забрани. 
 
Нездравословната визия и тегло, които налага като идеал модната индустрия, с право са постоянен обект на обществени дебати. Въпреки промените, които отделни страни или дизайнери се опитват да налагат обаче, общата тенденция остава същата. 

Свързани новини

Джей Ло и Зендая водещи на Met Gala

19.02.2024

Знаете ли кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Каква ще бъде темата на Met Gala 2024?

20.11.2023

Вечерта на модата в снимки

09.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023