10 неща от 90-те, които отново са на мода (галерия)

Модата винаги е била циклична, а сега вече е навлязла в примката на еднообразието, пише woman.hotnews.bg. Във всеки сезон и във всяка колекция можем да видим намеци за теченията от предните десетилетия. Докато някои дизайнери изстискват последните сокове от 70-те и 80-те, други търсят вдъхновение в 90-те години. 
 
Унисекс 
През 1993 Кейт Мос и Келвин Клайн станаха законодатели на модата унисекс. Вече от няколко десетилетия дизайнерите си играят с половата принадлежност на дрехите, но обикновено това касае само high-fashion марките. А съвсем наскоро Zara пусна унисекс колекция от 16 артикула, което означава, че и това течение най-сетне става масово. 
 
Рокля-комбинизон 
През 1995 Джани Версаче направи истински фурор със своята колекция от рокли, приличащи повече на долно бельо. Същата година на големите екрани излезе и младежката комедия "Баровки", в която една от главните героини се опитваше да докаже на баща си, че роклята ѝ от Calvin Klein не е нощница. Въпросът беше окончателно изяснен от принцеса Даяна, която облече рокля на Dior в същия стил. Тази пролет много дизайнери черпят вдъхновение от тази тенденция, но роклите на Calvin Klein, Narciso Rodriguez и Saint Laurent наподобяват най-много лаконичните модели от 90-те. 
 
Тениска+рокля 
Най-доброто пособие за изучаване на модата от 90-те са сериалите от онова време. Във всеки един от тях – от "Приятели до "Бевърли Хилс" има героиня, която носи рокля върху тениска. Днес дизайнерите отново ни провокират да експериментираме и си играят с различни материи – обличат плътна памучна блуза под вечерна дълга рокля като в колекциите на No. 21 и Alberta Ferretti или съчетават тениската с къса семпла рокля като Courreges и DKNY. 
 
Блуза+бюстие 
Гуен Стефани неведнъж си е променяла радикално стила, но винаги си е оставала себе си. Това я превърна в една от основните модни икони на 90-те. Трябва да признаем, че и сега стилът ѝ далеч не е стандартен. През този сезон към почитателите ѝ се присъединиха J.W.Anderson и Dries van Noten – не знаем как иначе да обясним идеята им да облекат на моделите бюстиета върху блузите, както правеше Гуен преди 20 години? 
 
Платформа 
Обувките на висока платформа бяха любими на една от най-популярните групи на 90-те години - Spice Girls. По онова време тези масивни пантофки предизвикваха две противоположни реакции – недоумение или диво желание да си купиш същите. Черните сандали на Alexander Wang resort 2016 или на Louis Vuitton пролет-лято 2016, крещящите обувки на Versace, в спортните модели на велкро на Chanel, или семплите на Michael Kors — сега обувките на платформа не могат да изненадат никого. Достъпни са навсякъде и то в богат асортимент. 
 
Спортен сексапил 
Миниатюрно горнище, скрито под овърсайз-бомбър или под свободно сако – това са любимите похвати на Кристина Агилера, Бритни Спиърс и Дженифър Лопес от едно време. Идеята sporty&sexy лапна 3.1 Philip Lim, който създаде бял костюм с бомбър, както и Each x Other, който представи широк панталон с блуза без презрамки. По-оптимистични по разцветка вариации имат Lacoste и Tommy Hilfiger. 
 
Дънки от глава до пети 
През 90-те, за да бъдеш модерен, беше достатъчно да се облечеш в деним от глава до пети. Сега, над 20 години по-късно, тази идея отново е актуална. Оригинални решения ще намерите при Marques Almeida, бохемни — при Chloe, а в стил casual — при Polo Ralph Lauren. 
 
Мрежести дрехи 
През 90-те мъжете носиха мрежести потници и тениски. Жените също се радваха на мрежести чорапогащници и бузи. През сезона пролет-лято 2016 този стил ще разшири значително границите си. Сара Бъртън в колекцията на Alexander Mcqueen предлага на момичетата да се почувстват дръзки и секси в мрежеста рокля, Оливие Рустен използва мрежести поли, за да заяви в ревюто на Balmain, че няма от какво да се срамуваме. Ако обаче сте от по-срамежливите, пробвайте по-скромните комбинации на Dior. 
 
"Нашийници"
През 1998 г. се състоя премиерата на култовия филм "Леон". Образът на малката Натали Портман отразява точно стила на момичетата от онова време – тясна тениска, принтиран клин под къса дънкова пола и за финал един моден аксесоар – кадифена каишка "чокър" на врата. Тази пролет дизайнерите успешно съживяват този артикул. Etro представиха чокъри от сатенени панделки, украсени с мъниста, Mary Katranzou предлага минималистични кадифени ленти без декорации, а Bevza същ си има фирмен модел.   
 
Чантичка за кръста 
Краят на тази епоха беше ознаменуван с излизането на сериала "Сексът и градът". Кари Брадшоу творчески съчетаваше чантички за кръста с романтични поли и дънки. Ако през последните години този модел спадаше строго към спортния стил, то през този сезон аксесоарът вече е подходящ и за офиса. В текущите колекции могат да се намерят много варианти за всеки вкус – ярки, с различни геометрични форми на Kenzo, полукръгли на Theory и нежни на Balenciaga.

Свързани новини

Джей Ло и Зендая водещи на Met Gala

19.02.2024

Знаете ли кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Каква ще бъде темата на Met Gala 2024?

20.11.2023

Вечерта на модата в снимки

09.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023