Неравенство при моделите: мъжете печелят по-малко

Това е едно от редките изключения в обичайната разлика в заплащането между мъжете и жените в полза на силния пол. В света на манекените мъжете получават по-малко при равен труд и способности, отбелязва bgnes.com. 
 
Сред десетките млади мъже, които дефилираха на Седмицата на модата в Милано никой не може да се надява един ден да съперничи на модните подиуми на звездите от нежния пол, както по известност, така и по заплащане. И докато имената на Gisele Bündchen, Kate Moss и Naomi Campbell владеят света на модата, техните колеги мъже, като американеца Sean O'Pry или англичанина David Gandy, са почти неизвестни за широката публика. 
 
В интервю за "Сънди Таймс" David Gandy казва: "В модната индустрия най-горе е фотографът, след това жената-модел, стилистите, асистентите и чак накрая мъжът-модел." Макар пазарът на луксозни мъжки и женски дрехи да генерира сходни продажби – към 30 милиарда долара всеки – модата си остава индустрия, насочена приоритетно към жените. Естетическите данни на жените привличат повече модните марки и списания, тъй като дават повече възможности за продажбата на даден продукт и това води до покачване на заплащането на жените. 
 
Класацията на списание "Форбс" от 2013 за най-добре платените манекени показа, че Gisele Bündchen е спечелила за година сумата от 42 милиона долара или 28 пъти повече от колегата й Sean O'Pry, наредил се начело сред мъжете модели с някакъв милион и половина. Разликата в заплащането между двата пола намалява обаче надолу по йерархичната стълбица. 
 
Средното заплащане в САЩ на мъжете и жените манекени е някъде около 30 000 долара годишно. Мнозина от тях обаче живеят в несигурност и са принудени по време на слабите периоди да търсят допълнителна работа. Голямото предимство на мъжете обаче е, че кариерата им продължава по-дълго. В този занаят мъжете печелят по-добре между 30 и 50 г. 

Свързани новини

Kакво не трябва да правите с кожата си

14.08.2020

Тайният козметичен продукт на зодиите

08.11.2019

Lady Gaga пусна собствена козметика

30.09.2019

5 начина да предпазим боядисаната коса

01.08.2019

6 начина един тоалет да изглежда скъп

18.07.2019

Коментари