Илияна Магерова за светилището в Градище и неговите тайни (галерия)

"На практика ако решим да си напишем рождената дата, но не с цифрите, които познаваме, а по начин, по който след 7000 години да ни разчетат, трябва да използваме звездното небе.", каза Илияна Магерова, която гостува в "Ива от сутрин до обед", за да разкаже за книгата си "Тайната на светилището", написана за светилището в Градище, в което е намерила древен календар и още много други интересни неща.
 
"На светилището в Градище се озовах съвсем случайно. Хората, заради които то привлече интереса ми, са проф. Тодор Бояджиев, който пръв е заявил пред широката аудитория, че светилището се разграбва от иманяри и е време да му се обърне внимание, както и негови приятели. След кончината му същите тези приятели искат да поставят паметна плоча при светилището, защото смятат, че той е истински свързан с него и успяват. Така се озовах там и аз за пръв път през 2011", разказа Илияна.
 
"Първо забелязах един календар, който е изрязан в скала. Забелязах го веднага заради чертите, които са под формата на Х. Древните са правили такива календари до селищата си, за да могат да отчитат годината. В единия край на Х ще сочи лятното слънцестоене, а в другия край – зимното. По средата са равноденствията. Светилището се намира близо до с. Долно Дряново и всеки може да го посети. То ни посреща с един интересен профил, изрязан в скала и според мен това е жреца, сътворил този календар.", обясни тя.
 
"Най-важното беше да видя слънцестоенията, за да видя дали съвпадат с чертите на календара. Те трябва да се наблюдават в продължение на година – дали изгрева на лятното и зимното слънцестоене съвпада с нарисуваното в календара. В древността е било много важно преди изгрева на слънцето коя ярка звезда се е виждала – това определя епохата.", разказа още Илияна.
 
"На практика ако решим да си напишем рождената дата, но не с цифрите, които познаваме, а по начин, по който след 7000 години да ни разчетат, трябва да използваме звездното небе. Жрецът е използвал нещо вечно – звездното небе и камъка като непреходен, за да увековечи календара си.", сподели тя.
"Астрологията се явява един мост към разбиране на древното минало, а заедно с това е и философия без която не можем да разберем мисленето на древните.", завърши Илияна Магерова.

Свързани новини

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024

IVA с нов албум и промо концерт

10.10.2023