Борислав Сандов: Четири от петте най-замърсени града в Европа са български

"Четири от петте най-замърсени града в Европа са български.", каза гостът ни Борислав Сандов, който ни гостува, за да ни разкаже за замърсяването на въздуха в България и евентуалните решения, за които всеки от нас може да допринесе.
 
"Това се дължи на факта, че при нас е пълно с дизелови автомобили, както и на това, че все още се използва горене на въглища и сухи дърва. Перник е най-замърсеният като въздух град в Европа и единствено полски градове ни конкурират. Там обаче взимат мерки и градът, който беше 2-ри - Краков, вече е на път да излезе от класацията.", сподели Борислав
 
"Измервателните станции са недостатъчни и не можем да разберем с точност какво е замърсяването. Станцията в Пловдив бе преместена в парка, което е просто един опит да скрием и премълчим нещо, което е сериозен проблем. 18 000 души годишно умират заради замърсения въздух, а двойно повече от тях стават неработоспособни заради заболявания, причинени от него.", допълни той.
 
"Проблемът трябва да се решава на три нива. Първото е националното ниво или по-точно националните власти. Около 100 000 000 отиват за подпомагането на отопление и отиват основно за купуването на дърва и въглища, с които се разваля въздуха. В същия момент можем с тези пари да се закупят отоплителна техника и блоковете да бъдат санирани, за да бъде намалена употребата на отоплителни средства. Местните власти трябват да създават по-атрактивен градски транспорт, вместо да подобряват условията за автомобилите. На ниво домакинство също може да се допринесе за разрешаване на проблема.
 
Трябва да се има предвид, че мерките за енергийна ефективност не означават по-студено. Можем да сменим отоплителната техника. Ако не ви се отказва от автомобила, то намерете начин да намалите емисиите например със споделено пътуване. Можем да се опитаме и да намаляваме нужните си пътувания до минимум.", предложи Борислав.
 
"Можем да се предпазим и да намалим влиянието на замърсяването като отваряме прозорци, които са далечни от булевард или натоварена улица. Хубаво е разходките ни да бъдат в паркове и да търсим по-малко замърсените места, на които да прекарваме свободното си време. За велосипедистите е хубаво да носят филтриращи маски, защото велоалеите са точно до големите булеварди с постоянно движение.", посъветва за Борислав Сандов.

Свързани новини

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024

IVA с нов албум и промо концерт

10.10.2023