Светльо Желев: Литературният агент е най-добрият приятел на автора

"Георги Господинов е лястовицата, от която имаме нужда – този локомотив, който дърпа интереса на света към българската литература.", каза Светльо Желев, който ни гостува, за да ни разкаже какво е да си литературен агент.
 
"Литературният агент е човекът, чиято цел е да направи писателя, с когото работи, по-добър, по-четен и по-търсен. Агентът е най-добрият приятел на един писател и е връзката между него и издателството. Той първи получава книгата на автора и преценява възможностите й, съветвайки автора как да я направи по-добра. Той е длъжен да е изключително критичен и да не подвежда автора, за да може книгата да е в най-добрия си вариант, щом се издава.", сподели Светльо.
 
"Когато съдим книгите, ние ги съдим изцяло, изоснови и ги разкостваме. Искам и винаги съм се опитвал да накарам читателите да потърсят доброто нещо във всяка книга, а не слабостите й. Книгите са неперфектни и когато успеем да намерим красотата в неперфектността им, тя става по-добра за нас. Вместо да се опитваме да търси недостатъците на една книга, трябва да намерим добрите неща в нея.", посъветва литературният агент.
 
"Най-после българските автори усетиха нуждата от едно такова посредничество. Големият проблем в България е, че отношенията между авторите и издателствата са “lose-lose" ситуация. Издателите смятат, че книгите не са добри, че няма да се продават, а авторите обвиняват издателите, че не промотират книгата достатъчно. Смятам, че тази връзка може да се преобърне точно при наличието на един литературен агент, който е запознат с работата и на двете страни и може да намери най-добрата среда.", сподели още той. 
 
"В момента агентите на авторите ни за чужбина са преводачите. Имаме над 100 превода в Европа, но има още много, което да дадем на световната литература. Георги Господинов е лястовицата, от която имаме нужда – този локомотив, който дърпа интереса на света към българската литература. Имаме много автори и книги, които са прекрасни и могат, трябва и ще излязат извън рамките на страната.", завърши Светльо Желев. 

Свързани новини

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024

IVA с нов албум и промо концерт

10.10.2023