Децата са най-уязвими към хранителните разстройства

"Всеки втори човек, който идва при нас, страда от някакъв вид хранително разстройство, а най-уязвими са децата.", каза психотерапевтът Любомира Манчева, която гостува в "Ива от сутрин до обед" заедно с Нина Тодорова, за да ни разкажат повече за проекта си за превенция на хранителното разстройство при децата между 12 и 18 години - Живот на килограм.
 
"Започнахме "Живот на килограм" миналия октомври, когато посетихме 6 училища, в които разяснихме на учениците проблемите, които едно хранително разстройство може да отключи и им предложихме своята помощ.", каза Люба.
 
"Това е една кампания, която обръща внимание на децата между 12 и 18 години, като ги запознаваме с опасностите, които се крият зад хранителното разстройство. Това е една възраст, в която младите хора търсят своята идентичност и се интересуват много от външния си вид. В първата среща си говорим за него. Във втората започваме да обсъждаме емоциите и как се чувстват децата, а при третата среща си говорим за рисковите ситуации, когато имаме хранително разстройство.", разказаха те.
 
"В търсенето на себе си, децата си мислят, че имат борня и са защитени от всичко. С тази нагласа един подрастваш не оценява рисковете и когато прекрачи някои граници, може да е опасно. Децата в тази възраст често не се харесват и са готови на всичко, за да постигнат външния вид, който искат, като ползват своите модели – известни личности – от които се водят. В основата на хранителното разстройство стоят и причините за всички зависимости.", обясниха още Люба и Нина.

Свързани новини

VIVA с национално турне и клубен концерт

24.04.2024

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024