Влади Божилов: "Науката трябва да е глобална и достъпна за всички"

"Науката трябва да е глобална и достъпна за всички, а няма по-добър начин от това да включиш в нея всички, които проявяват интерес.", каза Влади Божилов, с когото говорихме за новооктритите седм планети, както и за щурите начуни хипотези от последния брой на списание "Знание". 
 
"Новоотркитите планети са в система със звездата Трапист 1. Откритието всъщност е както американско, така и европейско, тъй като телескопът, с който са намерени, е разработка на НАСА, но изследователят, направил откритието, е белгиец. Интересното за тези планети е, че 3 от тях са много близки по размери до Земята и според нас се намират на достатъчно растояние от своята звезда, която е значително по-хладна от Слънцето, за да има възможност да съществува форма на живот. Разбира се не можем да кажем нищо сигурно, докато не се изследва атмосферата на тези планети, което се прави, когато планетата закрие звездата си. Това явление се нарича пасаж.", сподели Влади за новото откритие.
 
"В нашия брой на списание "Знание" сме засегнали някой интересни хипотези, които обаче имат шанс да бъдат доказани:
Лудвиг Болцман е един от основоположниците на термодинамиката. Когато се загледаме в празното пространство, то не е празно, защото в него постоянно се създават и унищожават частици, които не виждаме, защото се появяват по двойки. На същия този принцип, с безкрайно време за наблюдение, може да се появи микровълнова фурна или FM+, например. По тази логика, Болцман смята, че е напълно възможно някъде в пространството да се появи развит мислещ организъм, или пък един плаващ из космоса мозък.", разказа Влади.
 
"Друга интересна хипотеза е, че в облака на Оорт се крие девета планета-гигант, която е част от нашата слънчева система. Всъщност всеки може да влезе в онлайн платформа на НАСА и да помогне в обработването на данните за откриването й. Хипотезата Немезида пък твърди, че заради многото наблюдавани двойни звездни ситеми, е напълно възможно нашето самотно Слънце да има сестра, която се крие в същия този облак.", завърши Влади Божилов.

Свързани новини

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024

IVA с нов албум и промо концерт

10.10.2023

4 сцени, 3 дни, великолепна селекция

18.09.2023

"Силата на рока" сваля границите

21.08.2023