Ваня Емилова: "Кърменето трябва да продължи до първата годинка"

"Кърменето трябва да продължи до първата годинка на детето.", каза гостът ни Ваня Емилова, с която си говорихме за периода на развитие между 0 и 1 година и как действията на родители влияят на децата за цял живот.
 
"В този период могат да се направят много поразии от родителите. Тогава бебето не разпознава себе си като отделен човек, то е слято с майка си. Важно е майката да го разбере, за да му даде това, от което има нужда. Първите два-три месеца едно дете има нужда да бъде нахранено, сухо и наспано, защото тогава не разпознава майка си като отделен човек. За него тя е част от него, продължение на неговите ръце и реагира в момента, в който то мръдне пръста си.", разказа Ваня.
 
"Точно заради това настъпва и първата житейска криза в живота ни. Някъде около шестте месеца едно дете осъзнава, че майката няма да реагира на всяко негово движение и няма да бъде там във всяка една секунда. Тогава то се разгневява на майка си, но и разбира зависимостта си от нея.", сподели още тя.
 
"Кърменето е много важно в период преди първата година на детето. То създава близостта между него и майката и му дава нужната топлина. Психологически е също толкова важно, колкото е и физически. Това, обаче, трябва да продължи до първата годинка и не по-късно, защото вреди на детето. Ако това продължи прекалено дълго, превръщаме детето си в зависимо, несамостоятелно същество, което цял живот ще бъде несигурно. Майките, които кърмят след първата годинка, го правят заради свои нужди, а не тези на детето.", завърши Ваня Емилова.

Свързани новини

EXIT Festival добавя още звезди

07.06.2018

Идва Love CHange Music Festival в Ловеч

30.08.2017

Фестивалът за екстремно кино SoExtreme

24.08.2017

Candy Dulfer с лично интервю пред Ива

23.08.2017

Румен Манов с "Приказкa за България"

22.08.2017

Коментари