Д-р Божилов: "Експериментите със замразяване на живи хора са въпрос на време"

"Ако науката и етиката позволят, ще започнат и експерименти със замразяване на живи хора.", каза д-р Владимир Божилов, главен редактор на списание "BBC Знание", който гостува в "Ива от сутрин до обед", за да разкаже за главанта тема в новия брой на списанието – криогенното замразяване.
 
"Проектът, на който сме посветили броя, е Time Ship (кораб на времето) на Стивън Валънтайн. В моемнта се изгражда огромен център в Тексас, където ще бъдат съхранявани телата на хиляди хора, които ще бъдат замразени след смъртта си и ще бъдат размразени и съживени, ако науката се развие дотолкова.", сподели Влади. 
 
"Всъщност криониката е част и от процеса Ин-витро. Когато клетката е замразена, тя може да бъде съхранена много дълго време. Процесът се нарича витрификация, което е рязко замразяване, позволяващо темепратурата да спадне страшно бързо, с около 27 градуса в минута. Стига се до -130 градуса – температурата, която се стремят да постигнат и в проекта TimeShip.", разказа още той.
 
"Цялата идея за събуждане след замразяване е ненаучно подкрепена. Учените не знаят как да събудят сложно същество. Целта е да предостави възможност на терминално болни хора, които искат шанс да продължат напред, ако науката достигне тези нива. Проектът ще представлява и огромна база данни от генетичен материал – като един Ноев ковчег.", обясни Влади.
 
"Нека допуснем, че този проект се разлизира и ние се събудим след 100 години. Как ще се социализираме в ощество, което е напреднало дотолкова, че да ни върне към живот?", завърши д-р Влади Божилов.

Свързани новини

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024

IVA с нов албум и промо концерт

10.10.2023

4 сцени, 3 дни, великолепна селекция

18.09.2023

"Силата на рока" сваля границите

21.08.2023