Димитър Ганев: "Заблуждават ни за броя на загиналите на пътя"

"Разликата между статистиките при ранените на МВР и Министерство на здравеопазването е над 5000 души и никой в България не се интересува от тази разлика.", каза Димитър Ганев, председател на УС сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност", който гостува, за да разкаже за издадената от сдружението "Бяла книга", която показва реалните статистики за движението по пътищата.
 
"Държавата укрива някъде между 5 и 10 загинали годишно и се прави с една единствена цел – да не бъде увеличен показателя за смъртни случаи спрямо този от 2016. Бих казал, че това е детска игра и е напълно смешно. Между данните на МВР и здравеопазването за ранените е огромна. МВР отчитат 8000 ранени, а Министерство на здравеопазването - 15 000.", заяви Димитър.
 
"Броят на загиналите на пътя за годината се изчислява като към загиналите от началото на годината до края на ноември се добавят и тези през декември. При 664 до края на ноември и още 47 от декември, крайният резултат е 703, което оставя едни 8 души встрани без реална причина. След известна обработка на данните, полученото крайно число е 708. Това се прави само и единствено с цел да ни потупат по рамото, че не сме вдигнали смъртността по пътищата.", каза още той. 
 
"Несвършената работа на институциите е много. Грижата за пътя буквално се замита. Връщам се към случая с тунел "Ечемишка", за който трябваше да се търси отговорност от горе до долу, за да могат всички хора да кажат какво са свършили. Това не се случи. Един от най-големите проблеми е, че медиiте не проявяват интерес към този сериозен въпрос.", завърши Димитър Ганев.

Свързани новини

Pohoda Festival пълни сцената със звезди

18.04.2024

SLF гостува на Капана Фест

18.04.2024

Пълни се афишът на Sofia Live Festival

14.03.2024

Афишът на Sofia Live Festival 2024

23.01.2024

IVA с нов албум и промо концерт

10.10.2023