Майкъл Джексън днес щеше да навърши 52 години

Днес Майкъл Джексън щеше да навърши 52 години. От мигове на величие до мигове на падение - Кралят на попа бе от малцината хора на този свят, които са си заслужили изцяло определението "легенда". Легенда, която ще остане в сърцата на хората и след смъртта си.  Ето как протече живота му:



Началото:

Майкъл Джексън е роден на 29 август 1958 година в Гери, Индиана, САЩ. Семейството на Джоузеф и Катрин Джексън е твърде бедно и едва ли някой подозира, че току що на бял свят се е появила личност, която ще промени из основи света на музиката в следващите пет десетилетия. Toй е седмото от общо девет деца в семейството - още три момичета и пет момчета, някои от които по-късно също успяват да се наложат на световната сцена.

Ранна кариера:

Кариерата на Майкъл стартира, когато е все още съвсем невръстно хлапе. Той е едва 7-годишен, когато дебютира заедно с братята си в тийн групата Jackson 5. Нейни основатели са Джаки, Тито и Джърмейн. Тогава момчетата подписват професионален договор с Motown Records и пускат на бял свят парчето "I Want You Back". Изненадващо и за самите тях песента се превръща в уникален хит в САЩ. До 1976 г. на пазара вече са представени цели 11 албума. Малко по-късно те се преименуват на The Jacksons и започват да покоряват и международната сцена. От 1976 до 1984 година групата пуска още 6 албума, като Майкъл е главният "мозък" на групата и автор на парчетата. Негови са "Shake Your Body", "This Place Hotel", "Can You Feel It".

Срещата с Куинси Джоунс

През 1978 г. Майкъл изпълнява ролята на Плашилото в мюзикъла "The Wiz". Пиесата е продуцирана от човек, който ще се окаже изключително значима фигура в живота на Джако в следващите години - Куинси Джоунс. Месеци по-късно сътрудничеството между двамата дава резултат и на бял свят се появява първият солов албум на певеца "Off the Wall". Това е и първият албум, от който цели 4 парчета влизат в US Top 10, включително оглавилите класацията "Don't Stop 'Til You Get Enough" и "Rock with You".

Tавата е разпродадена в уникалните за това време 20 милиона копия. Логично на следващата година Майкъл Джексън печели първата си награда Грами - Best Male R&B Vocal Performance за песента "Don't Stop 'Til You Get Enough". Въпреки комерсиалния успех обаче той е жаден за слава.

"Искам със собствени, композирани от мен песни, да стана Най-големия", признава той. Думите му са приети с насмешка без никой да подозира какво точно ще се случи само след няколко години.

Thriller променя света на музиката

Ето че идва и 1982 година, в която Майкъл Джексън окончателно ще промени възприятията в света на музиката. Той издава втория си самостоятелен албум "Thriller". Албумът поставя рекорд след рекорд с всяка изминала седмица - задържа се в топ 10 на Billboard 200 за цели 80 седмици, като 37 от тях е на водеща позиция. Седем от хитовете влизат в Billboard Hot 100 Top 10 (сред тях "Billie Jean", "Beat It", "Wanna be Startin Something" и др.), което също се случва за първи път. През следващите десетилетия "Thriller" е продаден в над 109 милиона копия - рекорд, който не само е уникален сам по себе си, но и едва ли скоро ще бъде подобрен. Логично най-продаваният диск в историята на музиката носи на Джако цели осем отличия "Grammy". В клипа към парчето пък той отново е уникален, превръщайки се в зловещ върколак...

Турнето "Bad" и счупените рекорди

Манията по Майкъл Джексън вече е факт по цял свят - от най-затънтените кътчета до най-големите държави. В края на 1987 година той показва, че няма намерение да лежи на стари лаври и пуска новия си албум "Bad". Макар и да няма успеха на "Thriller", той е не по-малко хитов с парчета като "I Just Can't Stop Loving You", "Bad", "The Way You Make Me Feel", "Main in the Mirror" и "Dirty Diana". Използвайки момента Джако тръгва на световно турне. "Bad World Tour" стартира на 12 септември 1987 година и завършва на 14 януари 1989 г. Както може да се очаква, и тук рекордите падат един след друг. Най-значимият обаче е този в книгата на Гинес. Джако изнася общо 123 концерта пред над 4,4 млн. души, а общите приходи от обиколката са 125 милиона долара - постижение, записано моментално в Гинес. В книгата на рекордите влиза и уникалната цифра от 504 хиляди посетители на едва 7 спектакъла на стадион "Уембли" в Лондон.

"Moon Walk" и първите признания

През 1988 година Джако започва да пише първата си автобиография "Moon Walk", за чието завършване са му нужни цели 4 години. В нея той описва както интригуващи факти от детството си, така и опита, натрупан в Jackson 5. За първи път споделя и факта, че има пластични корекции по лицето си, както и мотивите си да се подложи на такива.

Почти моментално след появата си на пазара книгата се превръща в бетселър. След нея Джако реализира и филма "Moonwalker", в който демонстрира уникалните си движения, станали популярни като "лунната походка", показана за първи път още през 1983 година в "Billie Jean". Лентата, в която взима участие и актьорът Джо Пеши, съдържа някои от най-открояващите се клипове и изказвания на Майкъл Джексън.

"Жива легенда"

През март 1991 година Майкъл подписва договор със Sony на стойност 65 милиона долара - абсолютен рекорд, счупващ дотогавашното върхово постижение на Нийл Даймънд с Columbia Records. Като резултат се появява осмият му студиен и четвърти самостоятелен албум "Dangerous". Tой се продава в над 32 милиона копия и затвърждава реномето на легендата Джако. Две години по-късно светът официално признава този статут - на 24 февруари 1993 г. музикантът получава отличието на Grammy "Жива легенда".

Кошмарът

През 1992 година Майкъл създава благотворителната фондация "Heal the World", която подпомага деца в неравностойно положение. Джако хвърля милиони долари помощ за децата по цял свят без дори да подозира, че по-късно това начинание ще му изиграе лоша шега.

През 1993 година светът на Джако се струтва. Той е обвинен в сексуален тормоз от 13-годишния Джордън Чандлър - един от малките му приятели. Обвиненията идват почти веднага след световното му турне към "Dangerous". Стресът е толкова голям, че музикантът се пристрастява към успокоителните и започва редовно да пие Валиум, Ксанакс, Ативан.

Mайкъл се договаря със семейството на Чандлър и плаща 20 млн. долара обезщетение. Обвиненията са свалени, но имиджът на певеца вече е изцяло опетнен и това ще го преследва до края на живота му. Десет години по-късно друго момче - Гавин Арвизо - го обвинява в същото престъпление и над Джако се изсипват куп зловещи показания. В съда той е обвиняван, че най-редовно е малтретирал сексуално повечето от децата, които са му гостували в имението Невърленд. По-късно Джексън е обявен за невинен, но с кариерата му като че ли е приключено. Джако се скрива от света и заживява за известно време в Бахрейн и Ирландия.

History и никога вече същия...

Опитвайки да избяга от унижението, Майкъл записва двойния албум "History", който включва "History Begins" - 15-те му най-големи хита плюс "History Continues" ("You Are Not Alone", "Stranger in Moscow", "Earth Song," "They don’t Care About Us", "Scream", "Come Together"). Taвата отново покорява класациите, но като че ли вече за самия Джако успехът не е толкова сладък като преди. Две години след това излиза и "Blood on the Dance Floor", който включва ремикси на песните от албума History и 5 нови песни (“Blood on the Dance Floor”, “Is it Scary”, “Ghosts”, “Superfly Sister”, “Morphine”). Джако се скрива от обществеността за цели 4 години, само за да се появи за кратко във филма "Ghosts".

Финалът

През 2001 година идва и финалът - Джако казва "сбогом" с албума си "Invincible", с който се опитва да каже на света, че все още не се е предал. Дори и той самият обаче вече е наясно, че няма сили за повече борба. В албума звучи и емоционалното парче "Cry". Месеци по-късно той създава и една изключителна песен - "What More I Can Give", вдъхновена от терористичните атаки срещу Америка. В проекта се включват и много от именитите му колеги като Селин Дион, Рики Мартин, Бийонсе и др.

Личен живот:

През август 1994 година Майкъл Джексън изумява отново света, този път обаче с новина, която е далече от музикалните му рекорди. Той се жени за дъщерята на рок легендата Елвис Пресли - Лайза Мари. Въпреки усилията им обаче тази връзка се оказва непосилна и за двамата и през 1996 година следва развод. Още по-изумяващ за медиите е и следващият му ход - през ноември той отново се жени, този път за медицинската сестра Деби Роу, с която все пак са заедно три години. Скоро става баща на три деца - синовете му Майкъл Джоузеф Джаксън Джуниър, Принс Майкъл Джуниър и дъщеря му Перис Майкъл Кетрин.

"This Is it"

Майкъл Джексън планираше да си вземе официално сбогом със света на музиката това лято. Той възнамеряваше да се сбогува с милионите си фенове с прощалното си турне "This is It", което трябваше да стартира през юли. Планираните 50 концерта обаче, които трябваше да бъдат нещо "невиждано досега", останаха само в мечтите му. Както и в мечтите на милиони разплакани почитатели, осъзнали, че със смъртта му светът никога вече няма да е същият...
Автора.ком
 

ВИЖТЕ "ЖИВОТЪТ НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН В СНИМКИ"