Виж кои са музикалните филми на Киномания 2010

Музикалното кино в 24-тото издание на Киномания ще предложи на феновете джаз, рок, танго и фламенко, френска романтика и неаполитански страсти в общо 9 заглавия от Европа и Америка.

"People are strange , when you are stranger ....(Хората са странни, когато ти си странник)" . Това е Джим Морисън, който се превърна в символ на свободата за няколко поколения "деца на цветята". Ако сте от меломаните, които вярват, че всяка среща с "The Doors" е задължителна, не пропускайте "When You're Strange: Филм за "Доорс" от музикалната програма на Киномания 2010. Акцентът във филма пада върху образа на Джим Морисън и неговото крехно равновесие. Режисьорът Том Дичило използва уникални архивни кадри, включително и запазен материал от единствения режисьорски опит на самия Морисън.

След Джим Морисън и "Доорс", ви очаква среща с великия пианист Глен Гулд ("В душата на гения: Съкровеният живот на Глен Гулд"), чиято музикална кариера е оказала изключително влияние върху изпълнителското изкуство, а мистерията около личният му живот – низ от противоречия и конфликти, продължава да разпалва въображението на почитателите му.

Друга противоречива музикална икона, ще откриете във филма "Серж Гензбур", за живота на знаменития френски певец и композитор. Далеч от типичния биографичен разказ, художникът на комикси Жоан Сфар пресъздава в необичаен сюрреалистичен стил творческите търсения и любовните афери на скандалния Гензбур.

С автентичността на личността на най - известните испански певци и музиканти и техният неповторим музикалния стил ще ни запознае филма на Карлос Саура "Фламенко, Фламенко". Филмът ще бъде прадставен от известния Tomatito на 26.11 в зала 1 на НДК.  

След Испанската страст следва да видим "Страст: Неаполитанската песен" . Това е едно своеобразно любовно послание на добре познатия Джон Туртуро към културата и духа на Неапол, с участието на някои от най-добрите италиански певци и музиканти.

"Певицата на танго" разказва за млада изпълнителка, разкъсвана между страстта си към музиката (в Аржентина) и опита да забрави любовта на живота си (във Франция), а френският филм  "Една нощ в джаз клуба", сварва оттеглил се пианист на ръба на изкушението да допусне отново музиката (и алкохола) в живота си.

Ако искате още джаз, и то от най-висока класа, от Киномания препоръчват анимацията за възрастни "Чико и Рита" на Фернандо Труеба, а ако сте почитатели на мюзикъла, не пропускайте "Контета" на руснака Валерий Тодоровски. В неподражаем ретро стил филмът ни връща към Москва от 50-те, за да ни срещне с младежи, които отстояват свободата да слушат своята си музика и да нарушават правилата на комсомолците.
 

Свързани новини

Фестивалът започва днес

17.11.2022

Микеле Плачидо идва на Киномания

28.10.2022

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

Нови филми от титаните на Киномания

03.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016