Манхатън Трансфер ще имат концерт 5 ноември в София

Легендарната вокална джаз формация Манхатън Трансфер (Manhattan transfer) ще зарадва своите фенове с концерт в България на 5 ноември 2011 г. в НДК, Зала 1. Продажбата на билети стартира на 31 януари 2011 г., съобщават организаторите от София мюзик ентърпрайзис.

Концертът е организиран по повод 30-годишнината от създаването на НДК и е включен в ежегодния фестивал Мюзик Джем. Билетите за концерта на Манхатън Трансфер ще бъдат на цени от 40 до 90 лева и могат да бъдат закупени от билетен център НДК, онлайн на адрес www.ticketpro.bg, както и от касите и неговите партньори, както и в няколко магазини.

През четирите десетилетия на музикалната си кариера, Манхатън Трансфер, докосват сърцата на публиката в цял свят с въздействащите си вокали. През 1972 г. в състав, включващ Тим Хаузър, Алън Пол, Джанис Сийгъл и Лорел Масе, те стават изключително популярни в най-актуалните джаз клубове на Ню Йорк. На едно от участията им, Манхатън Трансфер са забелязани от собственика на Атлантик Рекърдс, Ахмед Ертегюн, и това става предпоставка за дългогодишни договорни взаимоотношения с лейбъла. Първият запис на Манхатън Трансфер е на парчето "Operator", госпел мелодия от 50-те години, която достига до № 22 в класацията на сп. Билборд и се превръща в първият им страхотен хит. Групата издава и първия си едноименен албум "The Manhattan Transfer". Малко след това парчето "Pastiche" ги среща за пръв път с Джон Хендрикс и това поставя началото на дълги и плодотворни взаимоотношения. През 1978 г. Лоръл претърпява тежък инцидент и напуска групата. Манхатън Трансфер намират новото си сопрано в Калифорния, в лицето на Черил Бентайн. След нейното присъединяване, групата издава следващия си албум "Extensions". С този албум Манхатън Трансфер остават в историята с двете награди Грами, които печелят – едновременно в категориите поп и джаз. Това са първите от поредица призове през успешната им музикална кариера. През годините, четиримата изпълнители моделират до съвършена симбиоза изключителната вокална техника, която ги превръща в едни от най-характерните и разпознаваеми вокални джаз формации. Албумът им "Vocalese"им донася 12 номинации за Грами, от които Манхатън Трансфер печелят 3.

Следват многобройни записи и плодотворна работа, които окончателно превръщат Манхатън Трансфер в най-сполучливата вокална формация в джаз музиката.