25 години от излизането на “It Must Have Been Love” на Roxette

Преди 25 години филмът “Pretty Woman” ("Хубава жена") прави своята премиера на голям екран и бележи невероятен успех с историята си за модерната Пепеляшка, която остава любима на аудиторията и до днес. Филмът се оказва блокбъстър през 1990, превръщайки неизвестната тогава актриса Julia Roberts в международна звезда и изстрелвайки главния сингъл от саундтрака “It Must Have Been Love” на Roxette в топ 10 на Billboard.
 
За Roxette не може да се получи по-добре. Шведската група вече е направила своя забележителен световен пробив с дебютния си сингъл “The Look”, който изкачва американските класации и става техния първи #1 сингъл в Billboard през ранната пролет на 1989.
 
Докато са на турне в Европа и подготвят излизането на предстоящия им – и скоро #1 в Америка – сингъл “Listen To Your Heart”, филмовата компания Disney/Touchstone пита новия шведски музикален феномен дали е заинтересован да напише песен за филм, наречен “$3 000” – романтична комедия за богат бизнесмен, който се влюбва в чаровна жена, работеща като компаньонка.
 
През лятото на 1989 Roxette нямат никаква възможност да създадат и запишат нова песен, заради натоварения си график, изпълнен с турнета и промотиране  по целия свят. Вместо това, бандата предлага песен от преди 3 години, която е хит в Швеция през есента на 1987 - “It Must Have Been Love (Christmas For The Broken Hearted)”. 
 
Докато “Listen To Your Heart” завладява класациите през 1989, режисьорът Garry Marshall осъзнава, че Roxette са допринесли към филма с ключова песен – ако можеше само препратките към Коледа да бъдат премахнати от текста.
 
Въпреки натоварената си програма, Roxette са развълнувани от шанса да участват в голяма холивудска продукция и се съгласяват. Per Gessle пренаписва текста, Marie Fredriksson записва нови вокали. Добавени са и нови китари и подобрената версия е изпратена в Холивуд. След това има известно затишие. С “Listen To Your Heart”, превърнал се във втория сингъл на Roxette, който става #1 в Щатите, не остава време за размишления какво може или не може да се случи с филма, прекръстен на “Pretty Woman”.
 
Отново, всичко за Roxette върви по план. Романтичната и нежна балада пасва на историята на филма като ръкавица и на 13 юни 1990 песента стига първа позиция в Billboard Hot 100 – третият #1 сингъл на дуото в САЩ за малко повече от година, без да броим междувременни хитове като “Dressed For Success” (#12) и “Dangerous” (#2).
 
Към днешна дата “It Must Have Been Love” е една от най-класическите песни на Roxette, единствено конкурирана от също толкова успешното парче “Listen To Your Heart”. На наградите BMI London Awards през 2014 Per Gessle получи отличието Million-Air Award за “It Must Have Been Love”, която е излъчвана повече от 5 милиона пъти в американския радио ефир – постижение, което дели с творби като “All Right Now” на Free, “Another Brick In The Wall” на Pink Floyd, “Rocket Man” на Elton John и тяхната собствена “Listen To Your Heart”.
 
С тазгодишното си световно турне, което включва и концерт в София на 17 юни, Roxette доказват, че определено "е било любов”, но тя далеч не е приключила. 

Свързани новини

Joyride на Roxette - на 30 години

08.10.2021

Историята на култовата песен "The Look"

07.04.2021

Чуй неиздавания сингъл на Roxette

07.10.2020

Отде си Marie Fredriksson

10.12.2019

Roxette пускат два нови бокс сета

05.09.2018